Тези лесни и бързи Сусамови соленки са идеалната закуска или почерпка, когато времето ме притиска, а децата са гладни или имаме гости. Може да ги приготвите и в сладък вариант, но у нас най-любими са солени и поръсени с много сусам! Тестото се оформя бързо, остава само да навъртите самите топченца, да ги поръсите със сусам и да ги изпечете за 15 минути.
Соленки 15-минутки
Продукти:
- 125 г масло/маргарин (½ голям пакет)
- 80 мл олио
- 1 белтък
- 1 супена лъжица оцет
- 2 супени лъжици захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 350 г брашно
- 10 г бакпулвер
- 1 жълтък за намазване
- сусам за поръсване
Приготвяне:
В дълбока купа се слагат 125 г размекнато на стайна температура масло, 80 мл олио, 1 с. л. оцет, 1 белтък, 2 с. л. захар, 1 ч. л. сол. Разтрийте съставките с вилица или на ръка, за да се смесят, след което добавете 350 г пресято брашно и една чаена лъжичка бакпулвер.
Снимка: Инстаграм
Омесете добре с ръка до получаването на хубаво гладко тесто, което лесно се оформя. Веднага откъсвайте малки парчета от тестото, оформете топчета с длани, леко ги сплескайте и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. От това количество стават 22 средно големи топчета.
Снимка: Инстаграм
Всяко намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам (сусамът е най-добър, но можете да добавите и кимион, ленено семе или всякакви семена по избор (може и настърган кашкавал). Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути.
Снимка: Инстаграм