500 гр. готови кори за баница
За пълнежа:
2 стръка нарязан праз
200 гр мляно месо
150 гр извара
1 яйце
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. подправки на вкус
За покритието:
1/2 кубче мая
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
3 с.л. масло или олио
200 мл прясно мляко
50 мл минерална вода
2-3 супени лъжици брашно
В малко олио се запържва празът, добавя се каймата и се разбърква добре, за да се раздроби, докато се пържи. Щом смени цвета си, тиганът се дърпа от огъня, добавят се 1 яйце и изварата. Разбърква се добре.
На работния плот се слагат 2-3 кори, които ще бъдат основата на рулото. Намазват се със сместа за намазване (приготвя се от разтворената в топлото прясно мляко мая, като се добавят останалите продукти и се бърка, докато се образува кашица).
Отделно се взема още една кора, маже се с кашичката, а в края й се слага част от плънката и се навива на руло. По същия начин се оформят общо 6 рула.
Върху корите за основата се подреждат 3 рула, намазват се с кашицата, отгоре се слагат 2 рула, отново се намазват и се покриват с последното руло (така че да се образува нещо като пирамида). Увиват се добре в корите за основата, така че да се запази формата на пирамида. Готовото руло се намазва с кашицата, наръсва се със сусам и се пече на загрята предварително фурна до зачервяване. Щом леко се охлади, се нарязва на парчета.
Ако ви е останало от плънката и корите, може да направите още една пирамида, или просто да направите рулото по-голямо (съответно основа от 4 рула, отгоре 3, върху тях 2 и най-накрая 1).