Страхотна и бърза рецепта, чудесна идея за закуска. Много просто и вкусно солено кексче, пръстите да оближеш! Може да служи като импровизиран обяд, закуска, предястие, даже вечеря.
Солен кекс "Обери хладилник"
Продукти:
- 4 яйца
- 1 чаша кисело мляко от 200 мл (същата чаша ползваме и за останалите мерки)
- 1 чаша олио
- 2 ½ чаши брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 150 г шунка
- 150 г сирене
- 5 кисели краставички
- ½ ч. л. сол
- малко черен пипер
- 1 ч. л. риган
За поръсване:
- 100 гр. пармезан/кашкавал/ сирене по избор
Приготвяне:
Разбийте яйцата с бъркалка, след това добавете киселото мляко и олиото. Когато сместа е добре разбита и съставките се изравнят, добавете подправките (сол, черен пипер, риган). Хомогенизирайте добре сместа.
След това постепенно добавете брашното, в което предварително сте разбъркали бакпулвера. Накрая се добавят натрошеното сирене (може да се натроши с вилица или с пръсти), шунката на кубчета и краставиците (нарязани или настъргани).
Снимка: youtube
Когато се получи гладка смес, внимателно се прехвърля с лъжица в силиконова форма. Ако имате обикновена форма за кекс, първо я намаслете и поръсете с малко брашно (или просто я намажете добре с масло). Фурната трябва да е загрята на 200 градуса.
След това хващаме формата за краищата и леко я разклащаме и потупваме 3-4 пъти в основата, за да слегне добре сместа и да се запълнят празните места, както и да излязат въздушните мехурчета. Пече се около 45 минути на 200 градуса.
През това време пригответе друга тава, покрийте я с хартия за печене и след 45 минути, когато извадите изпечения кекс, просто го обърнете върху приготвената тава и отгоре настържете кашкавал, пармезан или по избор.
Снимка: youtube
Върнете кекса в загрятата фурна за още 10 минути да се изпече, след което го извадете и оставете да изстине малко, за да го нарежете хубаво.
Снимка: youtube
Сервирайте го с кисело мляко, тази комбинация е перфектна.
Снимка: youtube
Да ви е сладко!
Снимка: youtube