500 гр. готови тънки кори за баница
Плънка:
300 гр. сирене или извара
2-3 яйца
сол, смлян кимион на вкус, 1 супена лъжица заквасена сметана
Смес за покритие:
30 гр. прясна мая
5-6 с.л. брашно
150 мл прясно мляко
100 мл кисело мляко
200 мл газирана вода
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. захар
80 мл олио
сусам
Първо се поставят в купа маята, млякото и захарта. Разбърква се добре. След това се добавят останалите съставки за сместа за намазване.
Оставя се настрана.
След това се приготвя плънката: смесват се изварата и яйцата, и се овкусява на вкус.
Взима се една кора, маже се с четка с готовата смес.
Върху нея се поставя втора кора и тя се маже със сместа.
Поставя се трета кора, маже се със сместа и в началото на кората се слага от плънката.
Навива се на руло.
Така се постъпва и с останалите продукти.
Корите се редят в тава за печене, отгоре се намазват с останалата част от сместа, поръсват се със сусам и щруделът се пече около 30 минути на 200 градуса.
Отвън е хрупкав, а отвътре - мек като душичка.