За 4 чаши сос:
4 големи домата, нарязани на едро
500 гр. чери доматчета, на половинки
4 скилидки чесън, обелени и нарязани на половинки
1/3 глава лук, нарязана на едро
1 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
3 с.л. зехтин
шепа пресни листа босилек
Изчистете семките от четирите домата. Нарежете ги на приблизително еднакви по-големи кубчета. Нарежете чери доматчетата на половинки по дължина. Нарежете лука на едро. Обелете чесъна и нарежете скилидките на половинки по дължина. Сложете всички продукти върху голяма тава. Подправете доматите, лука и чесъна със соли и черен пипер. Оставете доматите така около 10 минути, така че от солта да пуснат сока си. След 10 минути добавете зехтина. Разбъркайте зеленчуците, така че да се покрият равномерно със зехтина и подправките. Разпределете доматите хубаво в такава, така че да се получи един равен пласт в нея. Изпечете зеленчуците във фурната на 160 градуса за около 2 часа. На всеки половин час изваждайте тавичката и разбърквайте, за да не прегорят.
*Ако 2 часа Ви се струват прекалено много, може да ги запечете на грил-функцията за 30-45 минути. В такъв случай внимавайте вратичката на фурната да е открехната, за да може да държите под око доматите, за да не изгорят.
Когато доматите са изпечени, извадете от фурната. Оставете ги да се охладят за 10-тина минути и ги прехвърлете в кухненския робот или блендер. Сложете вътре и босилека. Пюрирайте сместа до гладък сос (може да се наложи да добавите малко вода или зехтин, за да разредите соса).
С готовия сос може да залеете прясно сварена паста или да го използвате за гарниране на месни или постни ястия!