125 мл зехтин
2 малки глави кромид лук
2 скилидки чесън
2 стръка целина
2 моркова
1/2 ч л сол
1/2 ч л смлян черен пипер
960 г консервирани домати
2 дафинови листа
В голяма тенджера на среден огън се сгорещява зехтинът.
Добавят се нарязаните на много ситно лук и чесън.
Пържат се 10 минути или докато не станат прозрачни.
Добавят се ситно нарязаните моркови и целина.
Задушават се 10 минути или докато омекнат зеленчуците.
Последно се добавят доматите и дафиновите листа.
Сосът се оставя да къкри непокрит 1 час или докато се сгъсти.
Тенджерата се сваля от котлона и се изваждат дафиновите листа.
Подправя се със сол и черен пипер.
Забележки:
* Този сос може да се приготви предварително, след охлаждането се прехвърля в буркани с капак.
* Съхранява се в хладилник.
* Преди поднасянето се затопля леко.
* Полученото количество е 2 литра сос.