Доматите се разрязват на две.
В голяма тава се поставят доматите,нарязаният лук на полумесеци, морковите (нарязани на кръгчета) и чесънът.
Отгоре се залива със зехтина и се омесва внимателно, доматите трябва да останат долу (с дупето нагоре).
Посипва се със сол, черен пипер и подправките.
В предварително загрята фурна 200 С и се пече около 45 минути.
Ако зеленчуците започнат да изгарят намалете фурната с 10-15 С.
От готовите домати се маха кожицата с помощта на вилица.
Изчистените домати и останалите зеленчуци включително сока, който се отделил по време на печенето се поставят в блендер.
Запеченият доматен сос се приготвя до желаната консистенция.
Може да бъде съхраняван седмица в хладилника, фризер - до 3 седмици.
Вариации:
- в готовия сос може да бъдат добавени маслини, каперси и пресен босилек
- готовия сос може да бъде ползван за пиле или просто с филия хляб
Сос от печени домати
22 Декември 2011
6742
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари