- За тестото:
- 6 яйца
- 6 супени лъжици захар
- 1 ванилова захар
- 6 супени лъжици брашно
- 3 супени лъжици масло
- 3 супени лъжици вода
- половин пакетче бакпулвер
-
За крема:
- 600 мл прясно мляко
- 2 супени лъжици нишесте
- 2 супени лъжици брашно
- 2 пакетчета ванилова захар
- 15 гр. захар
- 20 гр. масло или маргарин
-
За поръсване:
- настърган шоколад, шоколадови трохи
За сладкиша: разбийте белтъците с половината от захарта на твърд сняг. В друга купа смесете жълтъците с останалата захар, добавете маслото, водата и брашното, смесено с бакпулвера. Внимателно разбъркайте в белтъците, за да остане пухкава сместа.
Намажете тавичката с няколко капки олио и постелете дъното с хартия за печене. Излейте вътре се сместа и печете в предварително загрята фурна при температура 180 ° С в продължение на 20 минути.
Изпеченият блат трябва да е мек на допир и пухкав. Обърнете го върху кухненска решетка, отстранете хартията за печене и оставете да се охлади.
Нарежете блата на две части. Работете с назъбен нож, за да не се натроши.
За крема:
Смесете брашно, царевичното нишесте, захарта и ваниловата захар с малко мляко. Сложете останалото мляко да заври и добавете вътре на тънка струйка брашнената смес, докато кремът се сгъсти. В топлия крем добавете маслото/маргарина и разбъркайте добре, за да се разтопи - може с миксер или дървена лъжица.
Върху единия блат излейте крема, изравнете с нож, сложете отгоре втория блат и върху него - останалата част от крема. Работете бързо, защото кремът бързо стяга. Украсете с настърган шоколад, след което пъхнете за кратко в хладилника.
Преди поднасяне нарежете на кубчета.