Сочна и богата БАНИЦА С БИРА: Гозба №1! Мъжете се облизват пред фурната, предвкусвайки удоволствието:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сочна и богата БАНИЦА С БИРА: Гозба №1! Мъжете се облизват пред фурната, предвкусвайки удоволствието:
Сочна и богата БАНИЦА С БИРА: Гозба №1! Мъжете се облизват пред фурната, предвкусвайки...
14052
Сочна и богата БАНИЦА С БИРА: Гозба №1! Мъжете се облизват пред фурната, предвкусвайки удоволствието:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Освен като освежаваща напитка, бирата се използва и за мариноване и приготвяне на сос за месо, тъй като го хидратира и го прави по-сочно. Омекотява месото, така че когато го ядете, усещането е че се топи в устата, а чрез бирата вкусът на месото става по-интензивен. По същия начин може да използвате бира и при приготвянето на тестото, особено когато правите постна баница с кори (домашни или готови).

Опитайте тази много вкусна баница с праз, гъби и картофи . Можете също така да коригирате пълнежа според вашия вкус. Рецептата я взех от главния готвач на един етно ресторант, а тази баница е номер едно за съпруга ми. Макар че той не пости, обожава баницата, приготвена така, а и на мен много ми харесва. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие прочутата Баница с бира :

Постна баница с бира

Продукти:

400-500 г праз лук

500 г гъби печурки

500-600 г настъргани картофи

олио

сол, черен пипер

За напояване на корите: 

50 мл олио

100-150 мл бира (аз използвах Tuborg)

400-500 гр.

готови кори за баница

За заливката: 

50 мл олио

180 мл бира

Приготвяне: 

Подгответе два стръка праз и ги нарежете на тънки и много малки кубчета. Загрейте тиган с олио на ниска степен и сложете праза да се запържи малко в олиото, като разбърквате от време на време. Когато празът започне да омеква и да къкри, се добавят 400-500 г цели гъби (не е нужно да ги режете предварително).

На вкус може да добавите и една глава лук (нарязана на ситно) и няколко скилидки чесън. Ако добавите тези съставки, оставете ги да се запържат предварително и да пуснат вкусния си аромат. Гъбите съдържат голямо количество вода, така че по време на готвене те ще я освободят и затова не е необходимо да се добавя вода.

Разбърквайте от време на време и гответе на ниска температура, докато цялата вода се изпари. Оставете сместа да къкри бавно, докато зеленчуците се сварят и омекнат. Преди края се добавят настърганите картофи. Ще ви трябват около 500-600 г картофи (това са 3-4 големи картофа) и ги настържете на най-едрото ренде.

След около 10 минути задушаване ще забележите, че празът вече е сварен и е променил цвета си. Намалете температурата и добавете подправките: една и половина чаена лъжичка сол или на вкус, половин чаена лъжичка черен пипер на прах. Разбъркайте, за да се смесят хубаво и оставете за минута, за да се разтворят подправките, след което свалете съда от котлона и оставете готовата смес-пълнеж да изстине.

За напояване на баницата и корите: В малък съд (аз използвам джезве) се слагат 50 мл олио и се добавят 180-200 мл бира по избор. В друг съд сложете още 50 мл олио и 180 мл бира. Течността в джезвето се слага на котлона да се затопли, а със студената смес от олио и бира се напояват корите.

След като плънката се охлади малко, се приготвят корите. Отворете една от корите и пробвайте дали е тънка или по-дебела. Ако кората е по-тънка, съединете две кори. Напръскайте кората със сместа от студена бира и олио, покрийте с втора кора, поръсете, след това намажете с плънка и завийте на тънко руло, след което навийте кората на спирала.

Така приготвената кора се слага в средата на кръгла тава, намаслена и застлана с хартия за печене. По същия начин се приготвят и останалите кори, до изчерпване на материала и всяка следваща кора-руло се добавя към предходната в тавата. Продължете така докато запълните цялата тава.

баница с бира

След като сте подготвили цялата баница, вземете нож и я нарежете на по-малки парчета. Залейте баницата със загрятата смес от олио и бира (трябва да е прясно стоплена) и включете фурната да загрее на 200 градуса. Сложете баницата да се пече едва когато фурната е добре загрята и печете 10-15 минути.

След изминалото време намалете температурата на фурната на 180 градуса и печете още 20 минути. От бирата баницата ще бухне, вкусът на бирата не се усеща и е много мека, все едно е правена с домашни кори. 

вкусна баница с бира

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft