4 патладжана (със среден размер)
500 гр. кайма смес
2-3 моркова
2 глави лук
3-4 скилидки чесън
Вегета, сушен или пресен магданоз, индийско орехче и малко канела (по желание), а може да сложите и мащерка, риган, ...
малко олио
За заливката:
1 супена лъжица масло
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици брашно
400 мл прясно мляко
сол, индийско орехче, черен пипер на вкус
2 яйца
200 гр. заквасена сметана
подправки на вкус
1. Обелете патладжаните и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 8 мм. Сложете ги да се запекат на грил тиган, а може и на скара.
2. Лука и морковите нарежете в кухненския робот и ги сложете да се запържат до прозрачно. След това добавете и месото, и запържете и него. Подправете на вкус.
3. В тавичка наредете ред патладжани, ред месо и така догоре.
4. За соса сложете маслото и олиото да се загреят и смесят в касерола, добавете брашното и го запържете, след което прибавете топлото мляко. Бъркайте до сгъстяване и след това подправете.
5. Залейте мусаката със соса и я сложете да се пече на 200 градуса до готовност.