3 пакетчета готови тънки кори
1 1/2 пакетчета краве масло
2 чаени чаши счукани орехови ядки
1 чаена лъжичка канела
за сиропа
1 кг. захар
250 г.
2 пакетчета ванилия
750 мл. вода
По размера на кръгла тава с диаметър около 40 см. се нарязват в кръг готовите кори, като изрезките се оставят настрани.
Тавата се намазва с част от разтопеното краве масло.
Нарежда се първото пакетче кори, като се спазва изискването за разстилане на листовете един върху друг, без да се надиплят.
Начупват се получените изрезки и се разстилат равномерно върху поставените кори.
Наръсват се равномерно с половината орехови ядки, смесени с канелата и с 1-2 супени лъжици разтопено краве масло.
По същия начин се нарежда и второто пакетче с кори.
Поръсва се отново с останалата част от ореховата смес и разтопеното масло в същото количество.
Върху сместа се разстилат корите на третото пакетче.
Най-отгоре се слагат здрави листове, чиято горна повърхност се намазва с мазнина.
Приготвената баклава се нарязва на малки триъгълни или ромбовидни парчета.
В образуваните прорези между отделните парчета се налива останалата част от разтопеното краве масло.
С половин чаша студена вода се напръсква цялата горна повърхност на баклавата.
Пече се в умерена фурна при температура 190-200° около 50-60 минути, докато се получи тъмнорозово оцветяване на горната кора.
Изважда се и се оставя да изстине в тавата, в която се е пекла.
В отделен съд се кипват захарта с водата.
След кипване се прибавя веднага гликозата.
Сиропът се загрява отново до завиране, след което се сваля от огъня.
Оставя се да се охлади до 60-70°.
Ароматизира се с ванилията, след което се излива равномерно върху студената баклава.
Престоява така 1-2 дни, докато поеме голяма част от сиропа, който може да се приготви в съотношение захар-вода 1:1.
Вместо гликоза при кипване на разтвора се слага съвсем малко лимонтузу (на върха на лъжичката) и ври със захарта около 1 минута.
След охлаждане се ароматизира с ванилията.
Гликозата и лимонтузуто предпазват сиропа от захаросване.