Вкусни питки с месо по лесна и проста рецепта . Най-хубавото им е, че няма шанс да ви омръзнат - мекичкото тесто, ароматната плънка и невероятното им ухание гъделичкат приятно небцето и нослето.
Сочни питки с кайма
Продукти:
За тестото:
400 гр. пшенично брашно
150 мл прясно мляко
100 мл вода
1 яйце
1 ч.л. суха мая
30 мл растително масло
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
За плънката:
300 гр. кайма (по избор)
2 глави лук
1 чушка
подправка за месо
кимион
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Налейте топлото мляко и топлата вода в дълбока купа.
Добавете солта и захарта, сухата мая и яйцето.
Смесете всичко и започнете да добявате брашното и растителното масло на части.
Замесете меко тесто. Прехвърлете тестото на работната повърхност и го доомесете, докато стане гладко и мекичко.
Съберете тестото в топка, поставете в купа, намажете с растително масло.
Покрийте тестото и го поставете на топло място за 1,5-2 часа.
Смелете лука и чушките в блендер.
Добавете каймата към зеленчуковата маса. Прибавете сол и черен пипер на вкус.
Добавете още подправката за месо и кимион нав кус. Омесете всичко до гладка смес.
Разделете втасалото тесто на три части.
Омесваме всяко парче тесто, оформете на топка, покрийте и оставете в покой за още 15-20 минути.
Разделете и плънката на три части.
Оформете с ръце плоска питка от топка тесто, в центъра поставете 1/3 от пълнежа от кайма.
Съберете краищата на тестото върху плънката и плътно ги защипете. След това оформете на топка.
Поставете и трите топки с шева надолу, покрийте отново и оставете за 10-15 минути.
Прехвърлете заготовките върху тавичка, покрита с хартия за печене.
С ръце притиснете топките, за да станат плоски (може и да ги разточите с точилка) и печете в предварително загрята фурна на 180 ° C за 30-35 минути.
Намажете горещите питки с масло.
Поръсете с накълцани билки и лют червен пипер.
Приятен апетит!