Великденските пости започнаха и все повече залитаме към ястията без месо и млечни продукти. Но когато става дума за десерти, там е по-трудно.
Ябълково реване с грис
За тестото:
15 супени лъжици хладка вода
15 супени лъжици захар
1 ванилия
сока от 1 портокал
настъргана кора на 1 портокал
15 супени лъжици олио
15 супени лъжици грис
15 супени лъжици брашно
1 бакпулвер
1 ч.л.сода бикарбонат
100 гр.стафиди
100 гр.нарязани орехи или лешници
4 настъргани ябълки
За сиропа:
300 гр.захар
300 мл вода
сока от 1 портокал
Приготвяне:
Всички съставки за тестото се добавят към водата и се разбърква хубаво до хомогенност. Сместа се оставя да престои 1 час. През това време се разбърква два пъти. Изсипва се в кръгла тава с диаметър 28 или 30 см. Пече се в загрята фурна на 180 градуса - 35-40 минути, до суха клечка.
Сладкишът се оставя да изстине, след това се нарязва.
За сиропа:
Водата завира със захарта и портокаловия сок, и се оставя на умерен огън за 2-3 минути да поври. Сиропът се охлажда леко и го да се охлади малко и с топлия сироп се залива охладеният сладкиш.