В съд поставете брашното, добавете маята, солта и захарта и разбъркайте. След това добавете олиото и постепенно добавяйте водата, като с ръка омесвате тесто. Оставете го да втаса за 30 минути в предварително загрята фурна на 50 градуса - изключена! Почистете спанака, измийте го и го нарежете на ситно, след което го поставете в тенджера на огъня да се запържи с 3-те супени лъжици олио и сол на вкус. След като се запържи, оставете да се охлади. В охладения спанак добавете киселото мляко и разбъркайте, за да се смесят.
Върху набрашнения плот извадете втасалото тесто, но не го премесвайте, и с точилка разточете кора. С чаша или формичка изрежете от тестото кръгчета и в средата на всеки кръг нанесете малко от плънката. Краищата на кръга съединете и оформете панделки.
Тавата, в която ще печете, намажете с маргарин и поставете панделките като на снимката. Яйцето разделете на белтък и жълтък. Разбийте жълтъка с вилица, добавете 2-3 супени лъжици олио и разбийте. С готварска четка намажете панделките със сместа. Маслото разтопете на огъня и наръсете върху цялата пита. Пъхнете тавата във фурната, загрята до 200 С.
Печете 40 мин. (докато получи златисто-кафяв цвят) и извадете от фурната.
Поохладената пита поднесете по желание - с айрян, топло прясно мляко и пр. Добър апетит!