1 опаковка бейби спанак (около 300-400 гр.)
няколко резена бекон
300 гр. козе сирене - на кубчета
1 яйце
галета или хлебни трохи
слънчогледово олио
100 гр. дребни печурки - на резени или половинки
50 гр. орехи
За винегрета:
сокът от 1/2 голям лимон
зехтин екстра върджин (количество, равно на два пъти количеството на лимоновия сок)
няколко капки балсамов оцет
1 ч.л. майонеза
1 ч.л. медена горчица
нарязани пресни подправки по желание
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. вода
Измийте добре спаначените листа под силна водна струя. Нарежете бекона на кубчета и ги запържете в тиган за около 5 минути (с много малко или без мазнина). Козето сирене нарежете на по-едри кубчета, панирайте ги в разбитото яйце и хлебните троги и изпържете на маслена баня в слънчогледовото олио. Гъбите измийте добре, нарежете на половинки или резени и по желание бланширайте за 5 мин. в подсолена вода (ако не обичате сурови гъби). За винегрета: смесете всички съставки в буркан или друг затварящ се съд и разклатете добре, за да се получи еднороден дресинг.
Подредете спаначените листа в голяма салатиера, отгоре поставете последователно панираното сирене, кубчетата бекон, гъбите, запечените леко в сух тиган орехи и залейте обилно с винегрета. Поднесете салатата веднага!