10 - 12 чаши почистен спанак (листно цвекло, лапад)
2 щипки шафран (пресен, на стръкчета)
1 ч.л. бяло брашно
2 ч.л. морска сол
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сирене рикота (извара)
1/3 ч.ч. прясно настърган пармезан
3/4 ч.л. прясно мляко
2 яйца
3 с.л. зехтин (масло) + още малко за пърженето
заквасена сметана за украса
малки листенца босилек за украса (може и магданоз)
Почистете листата спанак от дръжките и грубата част. Сложете в гевгир и измийте добре под студена вода. Прехвърлете влажните листа в голяма тенджера. Покрийте с капак и сложете на котлона на умерен огън. Гответе, докато листата повехнат. Внимавайте да не се изпари напълно течността, за да не загорят. Добавете малко вода, ако е необходимо. Извадете листните зеленчуци отново в гевгира и оставете да изстинат.
Накиснете шафрана в 2 с.л. кипяща вода. Оставете го да се запари.
В две отделни купи сложете сухите и мокрите съставки за тестото. За сухите: смесете 1 чаша брашно, 1 ч.л. сол и 1 1/2 ч.л. бакпулвер. Разбъркайте до еднородна смес. За мокрите: сложете 1 чаша рикота, 1/3 чаша настърган пармезан, 3/4 чаша прясно мляко и 2 яйца. Разбийте до гладка смес..
Сложете 3 с.л. зехтин (масло) заедно с шафрана (включително водата) в сместа с рикотата и разбъркайте. Щом се хомогенизира, добавете бавно сместа с брашното, като разбивате добре, докато брашното се поеме изцяло, а тестото стане гладко.
Сложете отцедения спанак в чиста кърпа, увийте го и изстискайте, навивайки двата края, така че да се отцеди възможно повече течност. Нарежете го на ситно и добавете към тестото.
В голям тиган загрейте 3 с.л. зехтин (масло). Мазнината трябва да покрие дъното на тигана.
С голяма лъжица пускайте от тестото в тигана. Пържете по около 3 минути от всяка страна. Не сплесквайте тестото по време на пърженето!
Поднесете готовите бъргъри с лъжичка заквасена сметана и пресен босилек.