250 г брашно
100-150 г спанак
100 г сирене
2 щипки сол
200 мл прясно мляко
25-30 г краве масло
1 яйце
1 с. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
Прясното мляко се налива в тенджера, поръсва се със сол и се кипва заедно с кравето масло.
Добавя се почистеният спанак, къкри 1-2 минути, след което се сваля от котлона и се пюрира. Оставя се настрана 5-10 минути, за да се охлади.
Брашното се разбърква с бакпулвера и содата бикарбонат. Налива се охладената спаначена смес и с разбъркване се добавя разбитото яйце. Бърка се до хомогенизиране.
Сместа се разпределя в намаслени и набрашнени тимбалчета, като се пълнят първо до средата, отгоре се поръсва натрошеното сирене и след това се допълват със спаначената смес. Мъфините се пекат около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.