За кошничките (тарталети):
250 гр. брашно
125 гр. масло (маргарин)
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици ситно нарязани лешници
щипка сол
3-4 супени лъжици студена вода
За сладоледа:
300 гр. маскарпоне
150 мл сметана
410 гр. кондензирано мляко (7,5% масленост)
1 чаша кафява захар
1 чаена лъжичка ванилия
За глазурата от боровинки:
2 чаши боровинки
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици нишесте (или пудинг на прах с вкус ванилия)
1. За да подготвите тарталетите, смесете брашното със студеното масло (маргарин). Първо с вилица, а след това с пръсти, за да се образуват трохи. Прибавете ситно нарязаните (или счукани) лешници, захарта и няколко супени лъжици студена вода, колкото да се свърже тестото. Оформете го на топка. Сплескайте го леко с ръка и поставете в хладилник за минимум 1/1 час. Тестото не се меси много, маслото не трябва да се стопи напълно, а трябва да се усещат парченца масло. По време на печенето те ще дадат по-голяма рохкост и хрупкавост на тестото.
2. Когато тестото е добре охладено, разточете го и изрежете с кръгла формичка. С получените кръгчета постелете формички за за тарталети. Печете на 180 градуса около 15 минути, затиснати с нещо по-тежко, за да не се надигнат (например парчета хартия за печене, а върху тях - зърна боб или леща), а след още 10 минути. Оставете ги да се охладят и след това ги извадете от формите.
3. За соса от боровинки смесете боровинките и захарта и ги поставете на огъня да заврат и да се разтопи захарта. Добавете нишесте (или пудинг ванилия) за сгъстяване, след което свалете от огъня, за да се охлади.
4. Сладоледът се приготвя много лесно, а има страхотен вкус и кремообразна структура. Разбиват се маскарпонето, кафявата захар и ванилията, докато се съединят. Добавя се разбитата сметана, кондензираното мляко и се бие, колкото да се хомогенизира сместа. Оставя се във фризера, докато се замрази. След 5-6 ч, когато все още сместа не е замръзнала напълно, се изважда от фризера и се разбива отново с миксер или пасатор, за да се превърне в кремообразна маса. Прибавя се сосът с боровинки (една част се оставя за декориране) и бавно се обърква в цялата смес, за да се разпределят хубаво плодовете. Разбърква се внимателно с вилица. Сладоледът се оставя хубаво да се замрази и след това може да консумира.
5. Извадете с лъжица топки от сладоледа, напълнете с тях тарталетите, поръсете със соса от боровиники и след това - с гранола или нарязани ядки на вкус. Ако искате да прилича на истински чийзкейк, докато сладоледът е още мек (когато го разбивате с пасатора), напълнете с него тартелетите, след което нашарете със соса от боровинки и ги оставете във фризера да се дозамазят.