Специален чийзкейк сладолед с боровинки - рецепта 2 в 1

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Специален чийзкейк сладолед с боровинки - рецепта 2 в 1
Специален чийзкейк сладолед с боровинки - рецепта 2 в 1
admin
Добавена от: admin
12491
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За кошничките (тарталети):
250 гр. брашно
125 гр. масло (маргарин)
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици ситно нарязани лешници
щипка сол
3-4 супени лъжици студена вода
За сладоледа:
300 гр. маскарпоне
150 мл сметана
410 гр. кондензирано мляко (7,5% масленост)
1 чаша кафява захар
1 чаена лъжичка ванилия
За глазурата от боровинки:
2 чаши боровинки
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици нишесте (или пудинг на прах с вкус ванилия)

1. За да подготвите тарталетите, смесете брашното със студеното масло (маргарин). Първо с вилица, а след това с пръсти, за да се образуват трохи. Прибавете ситно нарязаните (или счукани) лешници, захарта и няколко супени лъжици студена вода, колкото да се свърже тестото. Оформете го на топка. Сплескайте го леко с ръка и поставете в хладилник за минимум 1/1 час. Тестото не се меси много, маслото не трябва да се стопи напълно, а трябва да се усещат парченца масло. По време на печенето те ще дадат по-голяма рохкост и хрупкавост на тестото. 
2. Когато тестото е добре охладено, разточете го и изрежете с кръгла формичка. С получените кръгчета постелете формички за за тарталети. Печете на 180 градуса около 15 минути, затиснати с нещо по-тежко, за да не се надигнат (например парчета хартия за печене, а върху тях - зърна боб или леща), а след още 10 минути. Оставете ги да се охладят и след това ги извадете от формите. 
3. За соса от боровинки смесете боровинките и захарта и ги поставете на огъня да заврат и да се разтопи захарта. Добавете нишесте (или пудинг ванилия) за сгъстяване, след което свалете от огъня, за да се охлади. 
4. Сладоледът се приготвя много лесно, а има страхотен вкус и кремообразна структура. Разбиват се маскарпонето, кафявата захар и ванилията, докато се съединят. Добавя се разбитата сметана, кондензираното мляко и се бие, колкото да се хомогенизира сместа. Оставя се във фризера, докато се замрази. След 5-6 ч, когато все още сместа не е замръзнала напълно, се изважда от фризера и се разбива отново с миксер или пасатор, за да се превърне в кремообразна маса. Прибавя се сосът с боровинки (една част се оставя за декориране) и бавно се обърква в цялата смес, за да се разпределят хубаво плодовете. Разбърква се внимателно с вилица. Сладоледът се оставя хубаво да се замрази и след това може да консумира. 
5. Извадете с лъжица топки от сладоледа, напълнете с тях тарталетите, поръсете със соса от боровиники и след това - с гранола или нарязани ядки на вкус. Ако искате да прилича на истински чийзкейк, докато сладоледът е още мек (когато го разбивате с пасатора), напълнете с него тартелетите, след което нашарете със соса от боровинки и ги оставете във фризера да се дозамазят. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft