Великденската кошница отдавна се превърна в основен атрибут на Светлия Великден в нашето семейство.
Ако обичате приготвянето за Великден колкото самия празник, опитайте се да опечете сладка Великденска кошница . Може да се сложи на празничната трапеза или да се даде на роднини.
За да се получи твърда кошница, трябва да се сложи тесто с мая във фурната. Масленото прясно тесто не е подходящо за тази цел. Предлагаме ви подробна рецепта.
СЪСТАВКИ
450 гр брашно
270 грама вода
2 яйца
2 ч.л.
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
ПРИГОТВЯНЕ
Вземете дълбока купа, изсипете малко топла вода и разтворете в нея захарта и солта.
Добавете едно яйце, растително масло и брашно, смесено с мая.
Замесете тестото. Омесете до тогава, докато става лесно да отделя от стените на купата.
Покрива се с фолио или кърпа и се поставя на топло място. Оставете го да увеличи размера си 3-4 пъти. Това може да отнеме 30 до 40 минути.
Поръсете работна повърхност с брашно, поставе нея тестото,което да оформите като салам. Разделете го на четири парчета. Две оставете настрана и две разточете като правоъгълник с дебелина от около 5 mm. Нарежете тестото на ивици 1 см широки.
Вземете малка огнеупорна купа, това ще бъде нашата форма. Покрийте я с фолио. Наредете готовите ленти по повърхността на купата, както е показано на снимката.
Вземете половината от оставащото тесто и го разточете до същата дебелина и по същия начин нарежете на ленти, които да прокарате през първите ленти по посочения начен. В мястото, където се пресичат вертикалните ивици, се образува дебел слой от тесто-Натиснете ги, за да се образува дъното на кошницата.
Съберете излишното тесто.
- Поставете фурната да се загрява до 180 градуса.
- Покрийте Великденската кошница с кърпа и оставете да втаса за 15 минути. Леко намажете с яйце цялата повърхност на кошницата.
- Поставете кошницата във фурната и печете, докато се опече. Това отнема около 25 минути.
- Опечената кошница от тесто внимателно се маха от купата с фолио и оставете да се охлади.
- Сега е необходимо да направите дръжка, на горния ръб и поставка за дъното на кошницата.
- Увийте с фолио огнеупорна купа отново.
- Разточете останалото тесто и го нарежете на девет ленти.
- Направете три плитки. Поставете ги, както е показано на картинката.
Пече се също като кошницата. Не забравяйте да намажете яйцето!
Когато кошниците изстинат, ги скрепете с клечки за зъби. Прикачете дръжка към горната част и един ринг към основата.
Великденската кошница е готова! Украсете я с панделки, цветя, яйца и зарадвайте всички.