Знам, че тук много домакини възмутено ще зацъкат с език, но си признавам без бой - у нас баницата я прави мъжът ми, просто защото аз не умея. Последният ми опит завърши с фиаско, което отиде директно в кофата.
Специална Мъжка баница
Продукти:
- 500 г готови кори
- 3 яйца
- 300 г сирене
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 70-100 мл олио или разтопено масло (напоследък слагаме зехтин)
- 200 мл кисело мляко
- 100 мл газирана вода
- 3-4 шепи фино сирене
За заливката:
- 100 мл мляко
- малко олио
- 1 яйце
Приготвяне:
Натрошете сиренето, добавете яйцата, киселото мляко, газираната вода, олиото и бакпулвера и разбъркайте всичко. Застелете форма 30х20 см или по-голяма (в кръгла също става идеално) с хартия за печене.
Разстелете две кори на дъното и ги намажете изцяло с олио, включително и страните, които висят над тавата. Оставете две кори настрани, за да покриете баницата. Всяка следваща кора потапяйте внимателно в плънката, докато се напои, след което изстискайте леко и редете така получените вързопчета от кори в тавата едно до друго.
Направете същото и с втората кора, а когато запълните тавата, поръсете в отворите шепа-две фино сирене.
Обърнете навътре корите, които висят от тавата, и ги покрийте със заделените две кори, след което подпъхнете добре, все едно слагате чаршаф на легло. Нарежете баницата на кубчета.
Разбийте яйцето, добавете млякото и малко олио. Залейте баницата и я изпечете около 45 минути в загрята на 210 градуса фурна. Нарежете я още гореща по предварително направените разрези.
Да ви е сладко и весели празници!