Специалната домашна лютика - без нея зима не минава вкъщи, затварям и за комшийките:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Специалната домашна лютика - без нея зима не минава вкъщи, затварям и за комшийките:
Специалната домашна лютика - без нея зима не минава вкъщи, затварям и за комшийките:
7795
Източник: gotvach.bg
Специалната домашна лютика - без нея зима не минава вкъщи, затварям и за комшийките:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Лютениците и лютиките са традиционни нашенски видове зимнина. Дори и сами да не правите, със сигурност си спомняте вкуса им от детството.

Днес сме ви приготвили една специална домашна лютика - специална, защото има специална съставка - тиквички! Дори да ви звучи странно, просто трябва да я опитате - приятна мека консистенция, богат букет от вкусове и лека люта нотка. Как да не ти се прияде? Ето рецептата за тази домашна лютика с тиквички :

Домашна лютика с тиквички

Продукти:

2 средно големи картофа

2 моркова

1 глава лук

1 голяма тиквичка

5 бр.чушки - сладки, зелени и червени

3 бр.люти чушки - сушени, може и по-малко, според вкуса ви

40-50 мл олио

сол - на вкус

магданоз

кимион - 1 голяма щипка

1 с.л.лютеница - едро смляна, с връх

2 стръка пресен чесън - само бяла част

домашна лютика

Приготвяне:

Обелете картофите, морковите, лука и тиквичката. Нарежете ги на парчета, залейте ги с вода, колкото да са покрити, и ги сварете до готовност. Отцедете ги добре и ги намачкайте на едро, докато са топли, с преса или с вилица, но да не стават на пюре, а да има и парченца.

Червените чушки почистете от семената и ги изпечете, обелете и нарежете на ситно. Сушените люти чушки залейте с малко вода, поставете ги на котлона да заврат, докато омекнат, и после ги нарежете на ситно. Отцедете ги и смесете двата вида чушки с картофената смес. Добавете олио, кимион, два стръка пресен чесън /само бялата част/, ситно нарязан, и лютеницата. Разбъркайте добре и поръсете със сол на вкус.

Изсипете в купа и поръсете с нарязан пресен магданоз. Може да я поднесете прясна или да затворите в буркани и да стерилизирате за кратко. 

По желание може да добавите и лют пипер, за по-интензивен вкус.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft