Спомняте ли си легендарните бонбони „Черноморец"?

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Спомняте ли си легендарните бонбони „Черноморец"?
30372
Източник: Всеки ден
Снимков материал: pixabay.com
Спомняте ли си легендарните бонбони „Черноморец"?

Легендарните бонбони „Черноморец", любими от десетилетия на няколко поколения българи, вече не са същите. От сладката гордост на соца, която разтапяше сетивата на всеки, пробвал от неповторимата портокалова коричка и хрускавата вафличка в шоколада, днес е останало жалко подобие - в големи кутии се мъдрят миниатюрни бонбончета, които отгоре на всичкото са и с развален вкус.

А някога кутиите „ Черноморец " бяха малки, но с толкова огромни изкусителни бонбони, че стояха залепени на цели редички и ги ядяхме по няколко наведнъж, спомниха си с носталгия пораснали деца от набор 50-ти 60-ти.

Най-продаваните в историята на българската шоколадова индустрия бонбони пак имат картинка с море и корабче, за да събуди някогашния вкус на детството, но 187 -те грама на 24-те бонбона вътре в средната по размер разфасовка разочароват, щом отвориш картона.

Десетина блокчета повече има в по-голямата кутия. На нито една не липсват рекламни текстове, от които да ти потекат лигите, включително за „уникален вкус на фин фъстъчен крем и портокалови корички". Щом ги пробваш обаче, разбираш, че вкусът на „подобрения" „Черноморец" е безвъзвратно променен и цитрусовата жилка не може да излъже, че бонбоните са от качествен шоколад. Иначе вече има и нови видове от бонбоните - с парченца ябълки и стафиди с аромат на кафе. За жалост, шоколадовото изкушение, появило са още през 1969-та, не е единственото, претърпяло ударите на пазарната икономика.

Същата е историята с вкусните, овъргаляни в шоколадови стърготини „Таралежки", които вече са тънки като червейчета в иначе ефектната опаковка. По-малко шоколад има и в бонбоните „Амфора", както и в също толкова популярните „Тримонциум". С по-малък грамаж имат финият млечен шоколад в синьо-кафява опаковка от едно време, както и тези на „Своге".

Обяснението на специалисти от „сладкия" бранш е, че производителите умишлено намаляват грамажа, за да избегнат скока на цената на шоколадовите изделия, тъй като захарта и какаото стават все по-скъпи. Така обаче ни прецакват да ядем по-малко от елексира, а ударът по джоба пак си е факт.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft