За тестото:
500 гр. брашно
1 ч.л. сол
20 гр. прясна мая (2 ч.л. суха мая)
1 ч.л. захар
250 мл прясно мляко
75 мл слънчогледово олио
1 яйце
За плънката:
200-250 гр. натрошено краве сирене или извара (може и смес)
1 белтък (по желание)
Освен това:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
100-125 гр. маргарин
Натрошете сиренето с вилица. Добавете малко сол, ако е безсолно. Разбъркайте вътре белтъка, ако сиренето е сухичко. Плънката трябва да е плътна и солена.
Разтворете маята с малко хладко мляко в купичка, добавете лъжичка захар и супена лъжица брашно, разбъркайте до гладка каша. Оставете на стайна температура, за да се активира маята и да изпълни купичката.
Пресейте брашното със солта. Добавете активираната мая, яйцето, олиото и млякото, след това объркайте всичко с дървена лъжица, за да получите гладко тесто. Тестото ще изглежда много меко и лепкаво в началото, но като го поизмесите ще започне да се отделя от купата и ще се уплътни. Не е необходимо да месите с ръце, може да продължите с дървената лъжица. Намазнете омесеното тесто с малко олио, покрийте купата и оставете на топло за поне 1 час, за да удвои тестото обема си.
Премесете тестото, разделете го на 5 еднакви части, оформете ги на топки. От всяка част трябва да се направят 8 кифлички - общо 40. Загладете всяка топка с ръце върху набрашнена повърхност, след това разточете тестото на кръг с дебелина няколко милиметра. Използвайте остър нож, за да нарежете кръга на 8 триъгълника. Вземете един триъгълник, разтеглете го във въздуха с ръце колкото може повече, но внимателно, за да не го разкъсате. Сложете малко плънка в основата на триъгълника, след това прегънете ръбчетата на основата навътре, за да не изтича плънката, и навийте на кифличка. Подредете готовите рулца в предварително намазнена и набрашнена тавичка.
Разбийте леко жълтъка с 1 с.л. мляко, след това намажете със сместа всяка кифличка. Поръсете с малко сусам, ако желаете.
Подредете нарязания на малки парченца маргарин между кифличките, след това изпечете на предварително загрята на 180°C фурна за около 20 минути. Внимавайте да не ги препечете. Оставете да се охладят малко, преди да поднесете.