Днес ще приготвим небезизвестния Сръбски ябълков пай с невидимо тесто. Много вкусен и не по-малко красив! Веднага ще ви покажа как се получи, тъкмо го извадих от фурната, дори още не е изстинал:
Снимка: youtube
Основната характеристика на този ябълков пай е, че се прави с фини кори за баница, вместо с популярната кексова смес. Отделно се приготвя и заливка, която пък придава на сладкиша финия и копринен вкус и консистенция.
Сръбски ябълков пай с невидимо тесто
Продукти:
- фини кори за баница - около 350-400 гр.
- ябълки - 2-3 бр.
- масло - 90 гр.
- яйца - 2 бр.
- захар - 3 супени лъжици (или на вкус)
- сметана 20% - приблизително 250 мл
- пудра захар за поръсване на готовия сладкиш - 1 супена лъжица (на вкус)
Приготвяне:
Вземете любимите си ябълки (можете да вземете по-сладък сорт или по-кисел - което ви харесва най-много) и отстранете сърцевината от тях с нож за ябълки:
Снимка: youtube
След това ябълките трябва да бъдат нарязани на тънки филийки с приблизително еднакъв размер. Слагаме нарязаните ябълки в купа (или ги оставяме на дъската) и ги оставяме настрана засега, ще се върнем към тях малко по-късно:
Снимка: youtube
На следващия етап ще подготвим крема. За да направите това, вземете дълбока купа, изсипете захарта в нея и разбийте яйцата. Разбъркайте добре с бъркалка или миксер:
Снимка: youtube
Тук отбелязвам, че ако обичате повече сладки пайове, тогава ви съветвам да добавите повече захар, отколкото аз.
Сега изсипете сметаната в купата и отново разбъркайте добре. Кремът е готов, за сега също го оставяме настрана и минаваме към корите.
Внимателно извадете корите от опаковката и ги поставете на масата. Със силиконова четка намажете всеки лист с разтопено масло:
Снимка: youtube
За да ускорите процеса и да предотвратите разкъсването на корите, можете да вземете два слоя наведнъж, като ги поставите един върху друг.
Трябва да работите бързо, за да не изсъхват корите. Ако направите пауза, покрийте корите с влажна, чиста кърпа, за да не изсъхнат и да се втвърдят.
Всеки намазан лист сгъваме така:
Снимка: youtube
И ги сложете в съд за печене, нещо подобно:
Снимка: youtube
Не поставяйте листовете твърде плътно; трябва да има малко разстояние между тях. Когато всички кори са наредени, се връщаме към нашите ябълки и ги поставяме в свободните пространства между тестото. Ще изглежда нещо подобно:
Снимка: youtube
И сега заливаме ябълките с тестото с приготвената течна смес:
Снимка: youtube
Сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете около 30 минути. По-добре е да поставите формата не в средата, а на долното ниво, за да не изгорят ябълките.
Охладете малко пая и се насладете! По желание можете да поръсите готовия пай с пудра захар, ще стане още по-вкусен!
Снимка: youtube
Да ви е сладко!