Тази сочна млечна торта е перфектният десерт за делник и празник. Оригиналната рецепта идва от Сърбия, където този нежен млечен сладкиш е на почит под името Кох.
Сочна млечна торта
Продукти:
500 мл прясно мляко
4 с.л. брашно
4 с.л. грис
9 с.л. захар
6 яйца
5 гр. бакпулвер
1 пак. ванилия
Приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на пяна, след което добавете 6 с.л. захар и разбийте до стабилна пяна. Добавете един по един жълтъците, като разбивате хубаво, докато масата се увеличи с около 3 пъти на обем.
Изсипете гриса, брашното и бакпулвера, разбъркайте внимателно с лъжица, така че сместа да остане нежна и въздушна.
Намажете подходяща форма с масло, поръсете с брашно и излейте вътре тестото. Загрейте фурната на 180 градуса и печете сладкиша 25 минути.
Докато тортата се охлажда, пригответе заливката: сварете млякото и добавете ванилияна и останалите 3 с.л. захар. Варете, докато захарта се разтвори напълно.
Нарежете сладкиша директно във формата на порционни парчета и го залейте с горещия сос. Охладете напълно и пъхнете в хладилника за още няколко часа да попие хубаво.
Да ви е сладко