Рано сутринта на Бъдни вечер се меси обредният хляб , т.нар. погача.
Този обреден хляб има и символично значение, защото напомня за нощта, когато мъдреците са дошли да се поклонят на новородения Христос. Богородица им поднесла хляб и оттам идва обичаят на коледната трапеза да има хляб.
Снимка: Pinterest
Вечерта семейството се събира около масата и питката се обръща 3 пъти в кръг и след това се разчупва. Според традицията всички членове на семейството трябва да изядат своята част от питката, за да донесат сила и здраве в дома си, а който намери монета, никога не трябва да я изхвърля или забравя, а да я съхранява на специално място.
Традиция е по коледните празници да си гостуват само най-близките приятели или роднини.
Ето една стара традиционна рецепта за Погача за Бъдни вечер :
Погача за Бъдни вечер
Продукти:
- 1 кг брашно
- 2 супени лъжици олио
- сол
- хладка вода
Приготвяне:
В питката не се слага мая. В купа се слага килограм брашно, добавя се олиото, солта и се налива хладка вода, след което се замесва тесто, така че да не е нито много меко, нито много твърдо. Омесете добре тестото, докато започнат да се появяват мехурчета по тестото. След това го покрийте и оставете да почине за известно време. След това се оформя като питка и се слагат в тестото паричка, житно зърно, дъбова клонка, зърно боб... "Добавките" в тестото трябва да са добре скрити.
Сложете погачата в намазнена тава, след което я украсете по желание. Има различни обичаи, когато става въпрос за декориране. Може да украсите със семена, а може и да направите украса, като замесите по-твърдо прясно тесто от брашно и вода, разточите го на тънко с точилка и направите украса по избор - традиционно се изобразяват слънце, житен клас, грозде, птички и пр.
Погачата се пече в загрята на 200 градуса фурна, като след 10 минути се намалява на 170 градуса и се допича до готовност.