Старите баби ще ви кажат: Ето какво да сложите в погачата за Бъдни вечер, ако искате Бог да ви благослови със здраве, щастие и берекет

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Старите баби ще ви кажат: Ето какво да сложите в погачата за Бъдни вечер, ако искате Бог да ви благослови със здраве, щастие и берекет
3228
Източник: За Жената
Снимков материал: Pinterest
Старите баби ще ви кажат: Ето какво да сложите в погачата за Бъдни вечер, ако искате Бог да ви благослови със здраве, щастие и берекет

Рано сутринта на Бъдни вечер се меси обредният хляб , т.нар. погача.

Според народните поверия се приготвя, за да допринесе за щастието и благополучието на домочадието, като в питката се слага паричка (на когото се падне ще има късмет и пари през цялата година). В различните краища на страната обаче обичаите варират, затова решихме да споделим с вас една интересна традиция от западните покрайнини. Там в погачата за празничната нощ освен паричка слагат житно зърно (може и бобено), което представлява плодородна и доходоносна година, както и дъбова клонка, за която се смята, че носи здраве и плодородие.

Този обреден хляб има и символично значение, защото напомня за нощта, когато мъдреците са дошли да се поклонят на новородения Христос. Богородица им поднесла хляб и оттам идва обичаят на коледната трапеза да има хляб.

погача Бъдни вечер

Снимка: Pinterest

Вечерта семейството се събира около масата и питката се обръща 3 пъти в кръг и след това се разчупва. Според традицията всички членове на семейството трябва да изядат своята част от питката, за да донесат сила и здраве в дома си, а който намери монета, никога не трябва да я изхвърля или забравя, а да я съхранява на специално място.

Традиция е по коледните празници да си гостуват само най-близките приятели или роднини.

Ето една стара традиционна рецепта за Погача за Бъдни вечер :

Погача за Бъдни вечер

Продукти:

  • 1 кг брашно
  • 2 супени лъжици олио
  • сол
  • хладка вода

Приготвяне:

В питката не се слага мая. В купа се слага килограм брашно, добавя се олиото, солта и се налива хладка вода, след което се замесва тесто, така че да не е нито много меко, нито много твърдо. Омесете добре тестото, докато започнат да се появяват мехурчета по тестото. След това го покрийте и оставете да почине за известно време. След това се оформя като питка и се слагат в тестото паричка, житно зърно, дъбова клонка, зърно боб... "Добавките" в тестото трябва да са добре скрити.

Сложете погачата в намазнена тава, след което я украсете по желание. Има различни обичаи, когато става въпрос за декориране. Може да украсите със семена, а може и да направите украса, като замесите по-твърдо прясно тесто от брашно и вода, разточите го на тънко с точилка и направите украса по избор - традиционно се изобразяват слънце, житен клас, грозде, птички и пр.

Погачата се пече в загрята на 200 градуса фурна, като след 10 минути се намалява на 170 градуса и се допича до готовност.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft