
600-700 гр. брашно
400 мл олио
300 мл вряща вода
1 бакпулвер
Плънка:
2 средни ябълки
2 супени лъжици грис
2 супени лъжици кафява захар
50 гр. нарязани орехи
пудра захар за поръсване
Рецептата за тези вкусотийки е от старите тетрадки на нашите баби.
1. Настържете обелените ябълки, добавете гриса, захарта, орехите и разбъркайте, за да получите плънката.
2. В тавичка смесете врялата вода с олиото, добавете пресятото с бакпулвера брашно и омесете тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
Трябва да се получи тесто, от което лесно да се разточи кора с дебелина 1 см.
3. С чаша изрежете кръгчета от разточената кора. Разточете всяко кръгче още малко с точилка, поставете малко плънка в средата и увийте на кифличка.
4. Изпечете кифличките на 180 градуса около 25-30 минути, охладете ги хубаво и ги поръсете с пудра захар.
Съхраняват се на хладно (не в хладилник) и колкото повече стоят толкова, толкова по-мекички и апетитни стават.