Има нещо магично в рецептите от старите тефтери на нашите баби и прабаби - там всичко е описано подробно, така че можеш да си представиш целия процес и вече знаеш, че ще е вкусно! Предлагаме ви един такъв Старовремски сладкиш с череши , който моята баба правеше в малко по-модерен, но все пак вкусен вариант
Рецептата, която е лесна, бърза и пълна с вкус, е идеална за всеки повод. Десетилетия наред този деликатес е любим на Балканите, а днес ви предлагаме една малко по-модерна версия, която ще ви спечели с уникалната комбинация от традиция и иновация.
Старовремски сладкиш с череши
Продукти:
- 300 г череши
- 150 мл масло
- 200 г обикновено брашно
- 50 г какао
- 3 яйца
- 80 г млечен или черен шоколад
- 1 бакпулвер
- 50 мл прясно мляко
- 150 г захар
За плънката:
- 100 г захар
- 250 г крема сирене
- 2 яйца
- 2 супени лъжици остро брашно
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса, за да създадете идеална среда за печене на сладкиша.
В голяма купа с миксер смесете захарта, яйцата и млякото до получаване на гладка и кремообразна смес.
В друга купа внимателно смесете брашното, бакпулвера и какаото.
Бавно добавете сухите съставки към мокрите, като разбърквате в продължение на пет минути, за да комбинирате добре всички съставки и да създадете перфектната смес за печене.
След като сместа се хомогенизира достатъчно, внимателно разбъркайте вътре нарязания шоколад на ръка.
В отделна купа с миксер разбъркайте всички съставки за крема до получаване на гладка и хомогенизирана смес.
Изсипете тъмната смес на дъното на тава, застлана с хартия за печене, като я разпределите равномерно, за да направите основата на вашия сладкиш.
Върху тъмната смес внимателно изсипете приготвената сиренена плънка, като създадете слой, който ще внесе деликатна и кремообразна нотка на вашата торта.
Повторете процеса на добавяне на тъмната смес и пълнежа от сирене и поръсете най-отгоре черешите.
Поставете сладкиша в предварително загрятата фурна и печете около 20 минути или до златисто кафяво.
Готовия сладкиш нарежете на парчета и поднесете поръсен с пудра захар.
Да ви е сладко!