Повече от едно поколение познава вкуса на този легендарен сладкиш . Софийски кекс по стара градска рецепта - копринено мек и с хрупкава коричка, просто задължителен във всеки готварски тефтер! Влажен, сочен и пълен с аромат - опитайте и ще се влюбите.
Софийски кекс
Продукти:
270 гр. брашно
200 гр. масло
1 ванилия
200 гр. захар
3 яйца
1 пак. бакпулвер
щипка сол
1 с.л. пудра захар
150 гр. стафиди (по избор)
Приготвяне:
Оставете маслото да омекне, добавете захарта и ванилията.
Прибавете разбитите с щипка сол яйца и объркайте хубаво.
Изсипете бакпулвера в брашното и го пресейте в общата смес на няколко стъпки.
Докато добавяте брашно, непрекъснато разбърквайте сместа с шпатула отдолу-нагоре, за да не спадне обемът.
Преди да добавите стафидите, предварително ги попарете за 3 мин. с вряща вода, а след това отцедете хубаво и оваляйте в брашно (за да не потънат на дъното).
Намажете формата за кекс с растително масло (за предпочитане без мирис).
Прехвърлете тестото във формата и изравнете.
Загрейте фурната до 170 ° C и печете сладкиша за 55-60 минути.
Проверете готовността с дървено шишче.
Извадете кексчето от формата след охлаждане.
Поръсете го с пудра захар отгоре преди сервиране.
Идея: Вместо стафиди можете да използвате: сушени боровинки, малини, череши и др.
Добър апетит!