Сухите гроздови зрънца съдържат само 23% вода и са извънредно много богати на калий, магнезий , цинк, мед, калций, желязо, витамини А и Б комплекс. Лекарите препоръчват да ядете по-често стафиди , защото те имат нисък гликемичен индекс, съдържат много фибри и антиоксиданти, т.е.
Много важно е да се поддържа нормално ниво на хемоглобин, за да бъдат сведени до минимум рисковете за сърцето и кръвоносните съдове. Освен това стафидите имат висока енергийна стойност. Предимство е, че те никога не се развалят и могат да се използват като добавка към кисело мляко или мюсли за закуска. Но учените отбелязват, че стафидите съдържат доста калории, главно заради голямата концентрация на фруктоза. Резултатите от най-новите изследвания показват, че ако се консумират най-малко три пъти седмично , могат да намалят кръвното налягане. /