Великден е време на семейни събирания, топлина и приятни спомени, а това Великденско козуначено руло е истинска наслада, която ще събуди носталгия по дните, когато нашите баби са приготвяли нещо специално за нас.
Тази рецепта е за онези моменти, в които искате да изненадате близките си с нещо домашно, меко и вкусно.
Тестото, съчетано с плънка от смлени печени лешници или орехи и сладко от кайсии, създава перфектна хармония от вкусове, която ще плени сетивата ви.
Идеално за наслада с чаша кафе и приятен разговор, това руло ще се превърне в любима част от вашата празнична трапеза.
Пригответе го и зарадвайте семейството и приятелите си! Ето какво ви трябва:
Великденско козуначено руло
Продукти:
За тестото:
- 250 мл хладко прясно мляко
- 8 г суха мая или 20 г прясна мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 50 мл олио
- 2 яйца
- 100 мл хладка вода
- 550 г брашно
- Щипка сол (около половин чаена лъжичка)
За плънката:
- 200 г смлени печени лешници (или смлени орехи по желание)
- 1 пакетче ванилова захар (9 г)
- 2 белтъка
- настъргана кора от лимон или портокал
- 70 г захар
Допълнително:
- Сладко от кайсии (на вкус)
- Масло или маргарин (за намазване на кората)
- 2 жълтъка + малко мляко (за намазване преди печене)
- Пудра захар (за поръсване след печене)
Приготвяне:
1. Приготвяне на тестото:
В дълбока купа сложете 200 мл хладко мляко.
След това към сместа се добавят 50 мл олио, 2 яйца и 100 мл хладка вода. Постепенно добавете 550 гр. брашно и малко сол (около половин чаена лъжичка).
Месете тестото, докато стане меко и еластично. Ако е малко лепкаво, не се притеснявайте – няма проблем. Оставете тестото да престои на топло място за 15-20 минути, за да втаса.
2. Приготвяне на плънката:
Докато тестото втасва, пригответе плънката. В купа се разбиват 2 белтъка със 70 гр. захар до получаване на пенлива смес.
Добавете настъргана кора от лимон или портокал (по ваш вкус), 1 пакетче ванилова захар и 200 г натрошени печени лешници (или орехи).
Разбъркайте до получаване на гъста, но гладка смес. Оставете плънката настрана.
3. Разточване на тестото:
След като втаса, тестото се разделя на няколко топки (по желание - зависи от големината на рулото, което желаете).
Покрийте ги с фолио, за да не изсъхнат. Вземете една топка и я разточете върху набрашнена повърхност на тънка кора, приблизително колкото голяма плитка купа.
Намажете кората с разтопено масло или маргарин. Повторете процеса с останалите топки, като корите се редят една върху друга.
Намажете последната кора с масло, след което леко притиснете краищата надолу с ръце. След това с точилка разточете всички кори заедно на една голяма тънка кора.
4. Пълнене на рулото:
Разделете голямата кора на две части (ако правите две рула).
В средата на всяка кора намажете със сладко от кайсии на вкус, след което разпределете лешниковата плънка (или орехите върху втората кора).
Снимка: YouTube
5. Оформяне на рулото:
Нарежете тестото на по-широки ленти под ъгъл от двете страни на плънката (вижте снимката по-горе).
След това внимателно прегънете лентите една върху друга върху плънката, като ги редувате от двете страни, за да направите плитка, подобна на рибена кост.
Подгънете краищата под рулото, за да изглежда спретнато. Прехвърлете рулото внимателно в застлана с хартия за печене тава.
6. Покритие и печене:
Разбъркайте 2-та жълтъка с малко мляко и намажете рулото отгоре.
Печете в предварително загрята фурна на 200°C (390°F) за около 30 минути. Щом рулото се зачерви, покрийте го с фолио или хартия за печене, за да не загори, след което продължете да печете.
7. Сервиране:
След като рулото се охлади го поръсете с пудра захар. Нарежете го на парчета и се насладете на фината му текстура и прекрасния вкус на лешници (или орехи), съчетани със сладостта на кайсии.
Снимка: YouTube
Това козуначено руло се приготвя лесно, а резултатът е истинска наслада за цялото семейство.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко и светли празници!