Стогодишна рецепта за кисело зеле за Коледа - нищо не може да се сравни с този вкус!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Стогодишна рецепта за кисело зеле за Коледа - нищо не може да се сравни с този вкус!
Стогодишна рецепта за кисело зеле за Коледа - нищо не може да се сравни с този вкус!
10839
Стогодишна рецепта за кисело зеле за Коледа - нищо не може да се сравни с този вкус!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Киселото зеле е един от сигурните фаворити на всяка коледна трапеза. Дали ще е постно или допълнено с крехко месце, изборът е ваш! А днес имаме за вас една уникална 100-годишна рецепта за кисело зеле - нищо не може да се сравни с неговия вкус.

Обещаваме ви, че стигнете ли до това ястие, най-вероятно няма да опитате нищо друго на празничната трапеза - толкова е вкусно! Ето и рецептата за това 100-годишно зеле :

100-годишна рецепта за кисело зеле

Продукти:

3 л вода

1 кг кисело зеле - нарежете на по-малки парчета

2-3 глави лук

500 г пушен свински врат

350 г свинска плешка

1 чаена лъжичка цели зърна черен пипер

4 зърна бахар, цели

2 зърна хвойна

2 дафинови листа

1 чаена лъжичка смлян черен пипер

2 чаени лъжички смлян кимион

1 чаена лъжичка червен пипер

35 г сушени гъби

6 сини сливи

6 скилидки чесън

Масло или олио

Освен това:

2 по-големи картофа

100 г пушен бекон

300 г колбас (още по-добре пикантен, ако обичате)

500 мл заквасена сметана

кисело зеле в тенджера

Приготвяне:

Изсипете 3 литра вода и всички подправки с изключение на червения пипер и сушените гъби в по-голяма тенджера.

Оставете да заври и след около 30 минути добавете киселото зеле.

нарязано кисело зеле

Оставете го да поври още един час, след което добавете нарязания врат.

В отделен тиган запържете лука в олио или растително масло, добавете свинската плешка, червен пипер, счукан чесън и оставете да къкри за няколко минути.

След това изсипете цялата смес от тигана в тенджерата и пуснете сините сливи в зелето.

Оставете отново да се вари за около час.

Нарежете бекона на кубчета и задушете в тенджера. Може да добавите и глава лук към бекона, а след това да го прибавите към зелето.

Оставете всичко да поври малко, свалете го от огъня и го оставете да престои 24 часа.

На следващия ден сложете "отлежалото" зеле да заври отново и добавете нарязания колбас и настърганите картофи.

Оставете да се вари за около 30 минути.

кисело зеле с бекон

След това добавете заквасена сметана, разбъркайте, оставете на огъня още няколко минути и готово!

Колкото по-дълго го оставите да почине, толкова по-вкусно ще бъде!

Ако искате зелето да е по-рядко, добавете още вода.

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft