Столистна погача - не рецепта, а вълшебство! Всички ще мислят, че сте месили и точили цяла нощ, а е супер лесно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Столистна погача - не рецепта, а вълшебство! Всички ще мислят, че сте месили и точили цяла нощ, а е супер лесно:
Столистна погача - не рецепта, а вълшебство! Всички ще мислят, че сте месили и точили цяла нощ, а...
189799
Източник: За Жената
Столистна погача - не рецепта, а вълшебство! Всички ще мислят, че сте месили и точили цяла нощ, а е супер лесно:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази Столистна погача е на особена почит в нашето семейство - приготвяме я по специални поводи или като подарък за скъпи приятели и роднини.

Изключително мека и пухкава е, а най-хубавото е, че може да се яде както топла, така и студена. Казва се "столистна", защото специалната технология на сгъване на тестото води до образуването на прекрасни пухкави слоеве, които са видими, когато я разчупите.

Не рецепта, а истинско вълшебство! Вкусна е както топла, така и студена. Ето какво ви трябва:

погача Сто листа

Снимка: youtube

Столистна погача

Продукти: 

  • 200 мл хладка вода
  • 200 мл хладко прясно мляко
  • 8 гр. суха или 30 г прясна мая
  • 1 ч. л. захар
  • 3 с. л. олио
  • 1 ч. л. сол
  • 600 г брашно

За плънката:

  • 250-300 г сирене
  • 1 супена лъжица заквасена сметана
  • 50 г масло
  • 50 мл олио за намазване
  • 1 яйце за намазване на погачата

Приготвяне:

В по-дълбок съд се изсипват 8 г суха мая или се натрошават 30 г прясна мая. Залейте с 200 мл хладка вода, 1 ч.л. захар и 2 с. л. от общото количество брашно.

Объркайте съставките в хомогенна смес, докато всичко се смеси. Оставете маята да шупне на топло.

мая във вода

Снимка: youtube

Когато маята шупне, добавете хладкото мляко и 2 с. л. олио. Смесете отново до хомогенност, след което постепенно започнете да добавяте брашното, смесено със солта.

Добавя се по малко от брашното и когато се поеме в тестото, се добавя отново и така до края, докато изразходвате цялото количество.

закваска тесто

Снимка: youtube

Трябва да омесите гладко и меко тесто върху равна повърхност. Който иска може да добави 1 яйце към тестото, но наистина няма нужда. Когато сте замесили тестото, го върнете в купата и го полейте с 1 супена лъжица олио.

намаслено тесто

Снимка: youtube

Покрийте със стреч фолио и памучна кърпа и оставете да удвои обема си, колкото е необходимо - около 30 минути. След като изтече времето, разделете тестото на 3 равни части и ги оформете на топки.

Всяка топка набрашнете и покрийте с кърпа, като разточвате една по една, за да не съхнат другите.

топки меко тесто

Снимка: youtube

Разточете първата кора възможно най-тънко, разтопете маслото с олиото и намажете цялата кора.

ЗА ПЛЪНКАТА: Настържете сирене по избор (аз използвах краве) и смесете сиренето с 1 супена лъжица сметана. Разделете плънката на три части и с първата намажете цялата кора.

кора с масло

Снимка: youtube

Поставете втората разточена кора върху първата кора, която трябва да е със същия размер като първата. Намажете с олио и масло, след това напълнете със сирене и сметана. Отгоре идва третата кора, която се намазнява и пълни по същия начин.

След това, кората се загъва по следния начин: третата кора, която е отгоре, се прегъва от двете страни до половината, а след това и от другите две страни.

"Кубчето" от третата кора се намазнява в средата, след което се повтаря процеса с втората и след това с първата кора (прегъват се върху третата в средата).

сгъване кора

Снимка: youtube

сгъване кори

Снимка: youtube

Така приготвената погача се притиска малко да се разтегне и се прехвърля върху хартия, след това в тава. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса още малко. Намажете горната част с едно яйце и останалото масло.

погача в тава

Снимка: youtube

Включете фурната да загрява на 200 градуса и изпечете погачата за 45 минути. Ако покафенее бързо при печенето, се поставя фолио, за да не загори. 

изпечена столистна погача

Снимка: youtube

столистна погача рецепта

Снимка: youtube

Да ви е сладко!

парче погача

Снимка: youtube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft