Тази стара рецепта за столистен хляб с масло е идеалният дразнител за нашите обонятелни сетива и гурме рецептори! Прекрасна за приготвяне, ще ви върне в детството, когато нашите баби опъваха корите по цялата маса, а ние гледахме с възхищение как се приготвя най-вкусната домашна баница. Технологията е същата като при приготвяне на банично тесто с тази разлика, че в случая липсва плънката (може да я добавите по желание):
Столистни банички с масло
Продукти:
650 г брашно
1,5 супени лъжици сол
450 мл вода
За намазване:
100 мл олио
120 г масло
С това тесто можете да правите различни баници и бюрек със сирене, месо, картофи, череши, ябълки...
Приготвяне:
Сложете всички изброени съставки за тесто в купа и бъркайте с приставките за тесто на миксера, докато всичко получи хубаво гладко тесто. Ако нямате миксер за тесто, разбъркайте го на ръка и след това го разделете на 2 равни части, топки.
Всяка топка поотделно разточете с точилка в овална форма и я намажете с олио. Покрийте с фолио и оставете тестото да почине за около 1 час. Намажете всяка кора отгоре с олио и я разтегнете малко с точилка, след което издърпайте с ръце.
Разтегнете тестото с ръце, като внимавате да не го скъсате, така, че да заеме цялата маса. След това намажете отново с много олио отгоре. Прегънете едната страна на кората до половината маса, след това и срещуположната.
Отново намажете тестото с олио, след което повторете прегъването от другите две страни и така докато оформите кубче, което е идеално за тавата, в която ще печете хляба (баницата). Тази кора се оставя в средата на масата и върху нея по същия начин се разтяга втората кора.
Важно е само с всяко сгъване да се намазват добре корите, като накрая корите се намазват отделно с масло. След това ги поставете една върху друга в намазнена тава и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20 минути.
Хлябът е многолистен, кух отвътре, но все пак сочен. Не е много мазен, идеален е за всякакъв вид ястия и е най-добре да се яде с кисело мляко.
Да ви е сладко!