Ето как просто и просто да приготвите маслени кифлички , които са много сочни, имат много пластове и са богати на пълнеж. Рецептата на Валентина е обичана от всички и е получила много похвали. Тя казва, че тези кроасани с масло се приготвят много по-бързо от обикновените.
Не са ви необходими много продукти, за да направите тези рулца от тесто и дори не е нужно да ги чакате твърде дълго. Смесвате всички продукти, разделяте на по-малки парчета, разтягате и оформяте рулца, които могат да се пълнят с плънка или да останат кухи - и така стават много сочни.
Маслени кроасани на пластове
Продукти:
2 чаши вода (чаша 200 мл)
2 жълтъка
1 чаена чаша захар
2 чаени лъжички сол
30 г мая
6-7 чаши брашно (чаша 200 мл)
И ОЩЕ:
250 г масло или маргарин
100-150 мл олио
ЗА ПЪЛНЕЖА:
Използвайте пълнеж по ваш избор, по-долу можете да прочетете пълнежа, приготвен от Валентина.
Приготвяне:
В по-дълбок съд, в който смятате да месите тестото, сложете 2 чаши вода по 200 мл всяка, която трябва да е със стайна температура. Добавете сухата мая към водата, след това добавете 1 чаена лъжичка захар. Разбъркайте малко и изчакайте маята да бухне за около 1-2 минути.
Постепенно започнете да добавяте брашното, след което добавете 2 чаени лъжички сол. Замесете фино тесто със средна твърдост и го сложете в намаслен плик да втаса за около 10 минути. Междувременно пригответе плънката за тестото, може със спанак, пилешко, кайма, сирене, кашкавал, извара...
След изминалото време тестото се прехвърля върху набрашнен плот, премесва се още малко и се разделя на 14 равни части. Всяка част от тестото оформете на фина топка. В огнеупорна купа сложете разтопеното масло/маргарин и отгоре полейте с олио.
Оставете тестените топки да починат около 4 минути. Всяка част от тестото се разтегля на лента, колкото може по-дълга и тънка, и така приготвените фитили се нареждат в купата с маслото и олиото. Така тестото се оставя да престои около 15 минути, като през това време от време на време се намокря отгоре с олиото, за да не изсъхне тестото.
Може да сложите фолио върху лентите, за да не хващат коричка. След изминалото време взимайте по една лента и я поставяйте върху набрашнена повърхност. Изтънете малко с пръсти, да стане като по-дебела кора и в единия край сложете сиренето и завийте на руло.
Рулата трябва да са плътно навити - дръжте единия край, докато навивате другия. И така докато стигнете до края на оформянето на цялото руло.
Тези рула стават много големи и са на доста пластове. Така приготвените рула се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. По същия начин се приготвят и останалите рулца. Кифличките не е необходимо да се мажат с олио, защото вече са добре омаслени. Намажете ги с жълтък и ги оставете да втасат още 45 минути.
Така оформените рулца може да поръсите със сусам или други семена по избор, след което да ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.
Да ви е сладко!