Всички ваши близки със сигурност заслужават да бъдат зарадвани с пухкави кифлички с орехи и канела . Ние ви представяме една оригинална рецепта за тези харесвани от всички рулца, потопени в карамелен сос с дъх на канела.
Необходими продукти:
За тестото:
Жълтъци – 4 броя
Яйце (цяло) – 1 брой
Захар – 2 супени лъжици
Кафява захар – 2 супени лъжици
Краве масло – 6 супени лъжици
Крема сирене – 4 супени лъжици
Кисело мляко (топло) – ¾ чаша
Мая – половин чаена лъжичка
Брашно – 3,5 чаши
Морска сол – 1 чаена лъжичка
За плънката:
Краве масло – 60 грама
Кафява захар – ¾ чаша
Канела – 1,5 супена лъжица
Индийско орехче – ½ чаена лъжичка
За сиропа:
Краве масло – 110 грама
Кафява захар – 1, 25 чаши
Мед – 1/4 чаша
Плодов сироп (на вкус) – 2 супени лъжици
Канела – 1 супена лъжица
Ванилия – 1 супена лъжица
Орехи (нарязани) – 1,5 чаши
Начин на приготвяне:
За тестото: Загрейте киселото мляко, но не бива да завира.
В купа с миксер разбийте маслото, крема сиренето, жълтъците и кафявата захар. Продължете да разбивате, добавяйки маята. Изсипете 2 чаши брашно, добавете сол и продължете да бъркате. Когато всички съставки се смесят добре, поръсете с оставащите 1,5 чаши брашно и замесете тесто с ръце (3-4 минути).
Оформете една голяма топка от тестото и оставете за 2-3 часа при стайна температура (тестото трябва да удвои размера си).
За плънката: С вилица намачкайте маслото и омесете с кафявата захар, канелата и индийското орехче. Разбъркайте до гладка смес. На умерен огън, почти до кипване в малка тенджера сложете маслото, кафявата захар, меда и сиропа. Периодично разбърквайте, за да се разтвори захарта напълно. Отстранете от огъня. Добавете канелата, ванилията и изсипете сместа на дъното на съда за печене. Отгоре поръсете с нарязаните орехи.
Разточете тестото (то трябва да бъде достатъчно гъвкаво, но да не лепне – ако е прекалено влажно, добавете още брашно и замесете отново) върху набрашнена повърхност. След като получите голям правоъгълник от тестото, нанесете сместа от масло и канела по цялата повърхност. Отгоре поръсете с кафява захар.
Завийте на руло и го нарежете на 12 парчета (достатъчно широки). Поставете ги направо в карамеления сос. Покрийте тавата с фолио и оставете за един час или два, така че рулцата да почти да удвоят размера си. Те трябва да се допират.
Загрейте фурната до 175 градуса и печете за 12-15 минути, след това извадете фолиото и печете още 15-20 минути. Извадете от фурната и освободете с остър нож краищата. След 5-10 минути след като ястието леко се охлади, съдът се обръща. Лепкавият карамелен сос трябва да бъде отгоре. Сервирайте кифличките топли.