Студените предястия са любими на празничната трапеза, защото са наситени със силни и поразителни вкусове, лесни за хапване и буквално се топят в устата. Едно от най-любимите празнични предястия у дома е декоративният Солен салам, който сервирах за миналата Нова година, а гостите останаха толкова очаровани, че не докоснаха нито основното, нито десерта! Ето защо започнах да ги приготвям редовно, през цялата година.
Студен новогодишен салам
Продукти:
- 150 г шунка
- 150 г свинска пастърма (или сушено месо по избор)
- 4 варени яйца
- 20 г копър
- 3 г чесън на прах
- 300 мл кисело мляко
- 15 г горчица
- 35 гр. желатин (приготвен и разтопен според указанията)
- 10 гр. сол
- 100 гр. кисели краставички
Приготвяне:
Нарежете шунката и пастърмата (или сушено месо по ваш избор) на много малки кубчета. След това направете същото с киселите краставички. Сварете яйцата по-твърдо (около 10 минути), охладете ги в студена вода, след което ги обелете и нарежете на кубчета.
Снимка: YouTube
Изсипете нарязаните продукти в по-дълбок съд, в който можете да ги объркате, след това добавете ситно нарязан пресен копър, сол, чесън, горчица и подправки по ваш вкус, след което залейте с кисело мляко. Разбъркайте, за да се разпределят съставките равномерно.
Снимка: YouTube
Смесете желатина с малко вода според указанията на пакетчето и след 10-15 минути, като набъбне, го разтопете на водна баня или в микровълнова и го добавете към сместа. Разбъркайте още веднъж.
Снимка: YouTube
Внимателно изсипете цялата смес в пластмасова бутилка от 1,5 литра с отрязан горен край.
Снимка: YouTube
Може да изсипете сместа и в избрана от вас форма (формички за мини мъфини, продълговата и дълбока форма за руло или дори форма за кулоф), предварително застлана с прозрачно фолио за по-лесно изваждане.
Сместа трябва да престои поне час в хладилника, за да стегне хубаво. След това внимателно разрежете пластмасовата бутилка и извадете "салама", след което го нарежете на парчета и сервирайте.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!