СУКАНА БАНИЦА - рецепта на 100 години! С нея взех акъла на свекървата - мисли си, че мога да точа, а аз имам малък трик:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
СУКАНА БАНИЦА - рецепта на 100 години! С нея взех акъла на свекървата - мисли си, че мога да точа, а аз имам малък трик:
СУКАНА БАНИЦА - рецепта на 100 години! С нея взех акъла на свекървата - мисли си, че мога да...
20540
Източник: За Жената
СУКАНА БАНИЦА - рецепта на 100 години! С нея взех акъла на свекървата - мисли си, че мога да точа, а аз имам малък трик:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Рецептата за тази Сукана баница с домашни кори  е на повече от 100 години. За да я приготвите не е нужно да имате специални умения за точене на тестото или теглене на тънки кори.

Всъщност процедурата по приготвяне е толкова лесна, че можете да я направите заедно с децата си.

Баницата е фантастична, прави се лесно само с ръце, без инструменти, без точилка... най-меката баница, която съм правила. Все пак направете я и вижте сами за каква вкусотия става дума! Може да сервирате със заквасена сметана, кисело мляко, лютеница или добавка по ваш вкус.

Сукана баница с домашни кори

Необходими продукти: 

  • около 1 кг брашно
  • 400 мл топла вода
  • 1 кубче прясна мая
  • 3 ч. л. сол
  • 2 ч. л. захар
  • 80 мл олио
  • 2 белтъка
  • 1 цяло яйце
  • 150 мл олио за намазване тавата
  • 300 гр. сирене
  • 2 жълтъка + 1 с. л. прясно мляко за намазване
  • сусам за поръсване
  • 80-100 гр. масло на парчета, което се слага върху баницата преди печене

Начин на приготвяне: 

Разтворете маята в 200 мл топла вода, към която сте добавили 2 чаени лъжички захар. В купа за бъркане се добавя разтворената мая, добавя се солта, олиото, 2 белтъка със стайна температура, 1 цяло яйце и още 200 мл топла вода.

Разбъркайте добре, за да се изравнят всички течни съставки и да се разтвори маята, след това постепенно започнете да добавяте брашното и бъркайте, докато може да се бърка с лъжица. След това добавете останалото брашно и омесете тестото с ръце.

тесто баница

Снимка: YouTube

Тестото трябва да е средно меко и еластично. Покрийте и оставете да втаса за около половин час, докато удвои обема си. Изтръскайте втасалото тесто върху работна повърхност. Не трябва да се меси, а леко да се оформи с ръце, за да се получи продълговат дебел фитил.

фитил тесто

Снимка: YouTube

Разделете го на 8 равни (приблизително) части (вижте снимката по-горе). Оставете парчетата тесто настрани (не ги месете). Вземете първата част и започнете да я разтягате с ръце върху плота, така че да получите дълъг фитил тесто с дебелина около пръст.

фитил тесто

Снимка: YouTube

Налейте 150 мл олио в тавата за печене. С единия край на "фитила" тесто направете "копче" в средата на тавата, както е на снимката. Около оформеното "охлювче" (виж снимката) поставете натрошено фино сирене.

тестено охлювче

Снимка: YouTube

Започнете да навивате "фитила" от тесто в кръг, като охлюв. Около кръга отново се поръсва фино сирене. От втората част на тестото оформете втори "фитил", след което го завийте около натрошеното сирене, събирайки баницата така, в кръг.

вита баница оформяне

Снимка: YouTube

Около кръга отново увийте третия "фитил" тесто, както е на снимката. Повтаряйте тази процедура, докато изчерпите цялото тесто и суканата баница е готова. За това количество тесто е необходима по-голяма тава с размер 40-42 см.

домашна вита баница

Снимка: YouTube

Когато баницата е готова, се покрива с кухненска кърпа и се оставя да втаса на топло или на стайна температура докато нарастне малко. След това разбийте жълтъците с малко прясно мляко и намажете цялата баница със силиконова четка. По желание поръсете отгоре със сусам или семена.

втасала баница

Снимка: YouTube

баница с жълтък

Снимка: YouTube

Върху така приготвената баница се поставят парченца нарязано масло или маргарин. Разпределете го равномерно, след което сложете баницата да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути или до приятен загар.

баница с масло

Снимка: YouTube

На разреза на баницата се вижда, че е мека като душа.

баница в тава

Снимка: YouTube

баница душица

Снимка: YouTube

сукана баница парче

Снимка: YouTube

Ако направите тази баница, ще се изненадате колко е прекрасна, мека и вкусна. Поднесете със заквасена сметана, кисело мляко, лютеница... или както предпочитате.

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft