Рецептата за тази Сукана баница с домашни кори е на повече от 100 години. За да я приготвите не е нужно да имате специални умения за точене на тестото или теглене на тънки кори.
Баницата е фантастична, прави се лесно само с ръце, без инструменти, без точилка... най-меката баница, която съм правила. Все пак направете я и вижте сами за каква вкусотия става дума! Може да сервирате със заквасена сметана, кисело мляко, лютеница или добавка по ваш вкус.
Сукана баница с домашни кори
Необходими продукти:
- около 1 кг брашно
- 400 мл топла вода
- 1 кубче прясна мая
- 3 ч. л. сол
- 2 ч. л. захар
- 80 мл олио
- 2 белтъка
- 1 цяло яйце
- 150 мл олио за намазване тавата
- 300 гр. сирене
- 2 жълтъка + 1 с. л. прясно мляко за намазване
- сусам за поръсване
- 80-100 гр. масло на парчета, което се слага върху баницата преди печене
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 200 мл топла вода, към която сте добавили 2 чаени лъжички захар. В купа за бъркане се добавя разтворената мая, добавя се солта, олиото, 2 белтъка със стайна температура, 1 цяло яйце и още 200 мл топла вода.
Разбъркайте добре, за да се изравнят всички течни съставки и да се разтвори маята, след това постепенно започнете да добавяте брашното и бъркайте, докато може да се бърка с лъжица. След това добавете останалото брашно и омесете тестото с ръце.
Снимка: YouTube
Тестото трябва да е средно меко и еластично. Покрийте и оставете да втаса за около половин час, докато удвои обема си. Изтръскайте втасалото тесто върху работна повърхност. Не трябва да се меси, а леко да се оформи с ръце, за да се получи продълговат дебел фитил.
Снимка: YouTube
Разделете го на 8 равни (приблизително) части (вижте снимката по-горе). Оставете парчетата тесто настрани (не ги месете). Вземете първата част и започнете да я разтягате с ръце върху плота, така че да получите дълъг фитил тесто с дебелина около пръст.
Снимка: YouTube
Налейте 150 мл олио в тавата за печене. С единия край на "фитила" тесто направете "копче" в средата на тавата, както е на снимката. Около оформеното "охлювче" (виж снимката) поставете натрошено фино сирене.
Снимка: YouTube
Започнете да навивате "фитила" от тесто в кръг, като охлюв. Около кръга отново се поръсва фино сирене. От втората част на тестото оформете втори "фитил", след което го завийте около натрошеното сирене, събирайки баницата така, в кръг.
Снимка: YouTube
Около кръга отново увийте третия "фитил" тесто, както е на снимката. Повтаряйте тази процедура, докато изчерпите цялото тесто и суканата баница е готова. За това количество тесто е необходима по-голяма тава с размер 40-42 см.
Снимка: YouTube
Когато баницата е готова, се покрива с кухненска кърпа и се оставя да втаса на топло или на стайна температура докато нарастне малко. След това разбийте жълтъците с малко прясно мляко и намажете цялата баница със силиконова четка. По желание поръсете отгоре със сусам или семена.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Върху така приготвената баница се поставят парченца нарязано масло или маргарин. Разпределете го равномерно, след което сложете баницата да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути или до приятен загар.
Снимка: YouTube
На разреза на баницата се вижда, че е мека като душа.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Ако направите тази баница, ще се изненадате колко е прекрасна, мека и вкусна. Поднесете със заквасена сметана, кисело мляко, лютеница... или както предпочитате.
Да ви е сладко!