за 6 порции:
2-1/2 ч. ч. тиква
1 голям сладък картоф
3 средни моркова
1/4 ч. ч. портокалов сок
3 чаши обезмаслено мляко
1/4 ч. л. сол
1/4 ч. л. черен пипер
3 с. л. заквасена сметана
2 с. л. див лук
1 с. л. тиквено семе
Тиквата се обелва и нарязва на кубчета. Картофът също се нарязва на кубчета, а морковите на колелца. Зеленчуците се поставят в тенджера за готвене на пара и се задушават. Оставят се да се охладят малко. След това се прехвърлят в кухненски робот или се смилат с пасатор, прибавя се портокаловият сок. Покрива се.
След кратък период от време зеленчуковата смес се прехвърля в голяма тенджера, добавят се млякото, солта и черния пипер. Държи се на котлона, докато се загрее, но не се оставя да заври. Супата е готова и се разсипва в купички за супа, като отгоре върху всяка купичка се слагат чаена лъжичка и половина заквасена сметана, наситнен див лук и няколко тиквени семенца.