От години в социалните мрежи се спори дали тялото може да бъде алкално или киселинно. Науката казва, че кръвта трябва да е неутрална, до леко алкална (7,35-7,45), а кожата ни има леко кисела среда, около 5,5, докато вагиналното pH е 4,5
Ако има голямо подкисляване на кръвта, тогава организмът умира. В тялото имаме различни буфери, които поддържат pH стойността на тялото, но когато живеем стресиращ живот, поради нездравословна диета или някаква травма, балансът се нарушава, особено в кожата и мускулната тъкан.
За да сме здрави, да се чувстваме добре и да изпълняваме с лекота ежедневните задачи, трябва да поддържаме този баланс. И при най-малкото отклонение от тази стойност започваме да се чувстваме уморени, апатични, подути и като цяло неразположение.
Въвеждането на здравословна диета може да възстанови pH баланса на урината и слюнката ни.
АЛКАЛНА СУПА
За възстановяване на баланса и намаляване на киселинността на организма ще ви помогне тази освежаваща, здравословна и вкусна супа, която можете да ядете на обяд или вечеря. Не е задължително супата да е обикновена, можете да добавите пресни билки, ленено семе, орехи, зехтин или масло от репей.
За да стане кремообразна, можете да пасирате супата с ръчен миксер. Супите също са добри, защото ще добавите зеленчуци към диетата си по малко по-различен начин.
Можете да я сготвите вечерта и да я занесете на работа, а когато се приберете вкъщи просто да я претоплите. Тъй като приготвянето на хубава супа изисква малко повече време, е добре да я приготвите предварително.
Количеството супа в тази рецепта е достатъчно за няколко дни. Във всеки случай изберете сезонни зеленчуци и добавете към супата вода, в която сте варили други зеленчуци. Тази супа може да престои два-три дни и редовната й консумация е голяма проверка за подобряване на общото здраве.
Алкална супа - рецепта
Съставки:
- 950 мл вода или органичен зеленчуков бульон
- 1 среден картоф, обелен и нарязан
- 1 морков, нарязан
- 1 пащърнак, нарязан
- 1 бяла ряпа
- 1 стрък целина, нарязан
- 50 г пресен лук, нарязан
- 160 мл пълномаслена заквасена сметана или готварска сметана
- морска сол на вкус
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера кипнете 950 мл вода или зеленчуков бульон. Добавете нарязаните картофи и след това останалите зеленчуци. Гответе на слаб огън за около 15 минути или докато зеленчуците омекнат.
Ако искате веднага да получите гъста супа, изключете котлона и внимателно сложете сместа в блендер или използвайте ръчен пасатор. Добавете сметаната и сол на вкус. Блендирайте до пюре, след което гарнирайте с пресни билки и здравословно, студено пресовано масло.