Суперхраната, която се приготвя вкъщи: Какво е урбеч и защо трябва да си направите поне едно бурканче

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Суперхраната, която се приготвя вкъщи: Какво е урбеч и защо трябва да си направите поне едно бурканче
927
Източник: blitz.bg
Снимков материал: Pixabay
Суперхраната, която се приготвя вкъщи: Какво е урбеч и защо трябва да си направите поне едно бурканче

Ако името ви звучи чуждоземно, напълно сте прави! Урбеч е името на ядкова паста, която (освен че е много вкусна) е всепризната като суперхрана.

Днес ще ви разкажем повече за това интересно ястие или по-скоро добавка към ястията - за какво е полезен урбечът и какви са противопоказанията за употребата му.

Наред с това ще споделим една проста рецепта за тази вкусотия.

И така – гъста мастна маса, получена от смес от смлени маслодайни семена с добавяне на мед, се нарича урбеч

Тази суперхрана е най-често приготвяна в кухните на арабските страни и кавказките народи.

Основата за урбеч обикновено е:

  • Ленено семе;
  • Слънчогледови семки;
  • Тиквени семена;
  • Кайсиеви ядки;
  • Всеки друг вид ядки.

Сред неговите полезни свойства, когато се използва правилно, заслужава да се отбележи:

  • Благоприятен ефект върху кръвоносните съдове и сърцето;
  • Въздействие върху доброто настроение;
  • Поддържане на усещане за бодрост;
  • Предотвратяване на възпаление;
  • Забавяне на стареенето на организма.

Урбеч обаче не се препоръчва за употреба, ако:

  • Стомашно-чревни заболявания;
  • Затлъстяване;
  • Алергии към един или повече от неговите компоненти.

Ако няма противопоказания, достатъчно е да ядете 2-3 супени лъжици от продукта на ден.

Рецепта за урбеч

Смелете 1 чаша белени слънчогледови семки в блендер на паста. Смесете с половин чаша мед и 3 с.л.

растително масло и загрейте на водна баня, докато всички съставки се превърнат в хомогенна паста. 

паста урбеч

Снимка: pixabay

Готовият урбеч трябва да се съхранява в хладилник в плътно затворен стъклен съд.

Важно!

Калорично съдържание на 100 g: 511,74 kcal;
BJU: 9,35/36,03/36,91;
Време за готвене: 30 минути.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft