„Най-горещият“ орган в тялото ни е черният дроб. Той работи като доменна пещ непрекъснато и в него протичат много химически процеси, поради което чернодробните клетки отделят голямо количество енергия и са в състояние да се самовъзстановят. Но за всичко има ограничение. Мастната хепатоза е една от най-честите форми на увреждане на този орган.
Затлъстяването на черния дроб е заболяване, което се появява след натрупване на излишни мазнини. Проблемът е, че затлъстяването на черния дроб на първия етап не дава никакви видими симптоми и може да бъде открито само след медицински преглед.
Нека разгледаме десет полезни продукта за възстановяване на черния дроб.
Бодил
В растителния свят няма растения, които да бъдат сравнени с бял трън по отношение на терапевтичните ефекти върху черния дроб. Това се дължи на хепатопротективния ефект върху тялото на вещество, наречено силимарин. Той не само предпазва черния дроб от вредни ефекти, но също така има регенеративни свойства, приемането му помага за обновяване на чернодробните клетки, ако те са били унищожени или повредени поради заболяване.
Много просто и много ефективно средство за лечение на чернодробни заболявания - смлени семена от бял трън. Те се продават в аптеките под формата на прах, могат да се смилат сами в кафемелачка. Прахът се предписва за профилактика и лечение на чаена лъжичка преди хранене 3-4 пъти на ден, измива се с обикновена вода.
Тиква
Черният дроб обича ярки плодове с червена и оранжева плът. Като цяло тиквата с право се счита за най-добрия продукт за черния дроб - и за плътта, и за семената. Основното предимство на тиквата е способността й да възстановява клетъчните мембрани на хепатоцитите. Поради високото съдържание на рядък витамин Т (или карнитин), тиквата с право може да бъде наречена най-добрата гарнитура към говеждо, свинско и други мазни храни. В края на краищата, витамин Т насърчава усвояването на тежки храни и облекчава черния дроб.
Цитрусови
Цитрусовите плодове съдържат етерични масла, витамини и антиоксиданти, които стимулират естественото прочистване на черния дроб и намаляват възпалението. Тези плодове са източник на витамин С, който укрепва имунната ни система, предпазвайки ни от инфекции и други сериозни заболявания. Пиенето на лимонов сок на гладно сутрин ще стимулира черния дроб през целия ден и ще ободрява много по-добре от кафето или черния чай.
Водорасли
Често се нарича водорасли. 5% от листата на водораслите се състоят от соли на алгинова киселина, която се нарича „естествен рециклиращ вредни вещества“. Алгинатите помагат на черния дроб да прочисти организма от вредни вещества. Водораслите са абсолютен рекордьор по съдържание на йод, предотвратяват заболявания на щитовидната жлеза, понижават холестерола и намаляват риска от рак.
Артишок
Това растение ще помогне за премахването на излишната течност от тялото, ще намали нивото на мазнини в черния дроб, ще нормализира нивата на кръвната захар. Препоръчително е да пиете чай от артишок три пъти дневно по 200 ml 30 минути преди хранене. За да приготвите чай, кипнете един литър пречистена вода и добавете супена лъжица нарязан артишок. Покрийте и оставете да се влива в продължение на 25 минути, след това прецедете.
Цвекло
Не всеки знае, че цвеклото е много полезно за черния дроб. Цвеклото съдържа веществото бетаин, което помага за усвояването на протеините. Бетаинът също така понижава кръвното налягане, инхибира развитието на атеросклероза и предотвратява затлъстяването на черния дроб. Цвеклото е полезно да се яде както сурово, така и печено или варено.
Глухарче
Чаят от глухарче е чудесен за лечение на различни чернодробни заболявания. Приготвя се много лесно: оставете един литър вода да заври и добавете супена лъжица листа или корени от глухарче. Влива се 25 минути, прецежда се и се пие 250 мл чай сутрин и 250 мл вечер, като се прави почивка между храненията за 6-7 часа. Препоръчително е да пиете този чай в продължение на две седмици, след това направете почивка за една седмица и повторете приема за още две седмици.
Лайка и мента
Тези билки имат противовъзпалителни свойства и подобряват функцията на черния дроб. Необходимо е да заври 200 мл вода и да се добави чаена лъжичка смес от билки, оставете да се влива в продължение на 15 минути и се прецежда. Препоръчва се да се пие по 100 мл бульон два пъти дневно сутрин и вечер.
Авокадо
Авокадото съдържа незаменими аминокиселини, фибри и антиоксиданти. Това помага да се премахнат токсините, които се натрупват в тялото ни. И съдържа глутатион, който е необходим за отделянето на токсини от черния дроб. Омега-3 мастните киселини помагат за понижаване на нивата на LDL-холестерол в кръвта и намаляват възпалението.
Сушени кайсии
Редовната консумация на сушени кайсии и други храни, богати на витамин Е, предпазва черния дроб от заболявания. Китайски учени са анализирали статистиката за честотата на чернодробните заболявания. Както се оказа: в регионите на страната, където диетата включва сушени кайсии, процентът на хронични чернодробни заболявания е много по-нисък от средния.
Най-вероятно причината за това явление е способността на витамин Е, който се съдържа в големи количества в кураката, да подобри регенерацията на чернодробната тъкан. Четири плода на ден са достатъчни, за да получите всички хранителни вещества и да не навредят на организма.
Куркума
Ако добавяте щипка куркума към всяко ястие всеки ден, състоянието на черния дроб значително ще се подобри. Куркумата влияе върху храносмилането и действа като ензим, както и предпазва черния дроб от токсини. За да направите лате с куркума, вземете половин чаена лъжичка смляна куркума, половин чаена лъжичка мед, щипка червен пипер, корен от джинджифил, 240 мл мляко. Смесете всички подправки и изсипете топло мляко, вливайте няколко минути. Прецедете и латето е готово за консумация!
Вслушайте се в нашите съвети и бъдете здрави!