Как се прави кисело зеле за 4 дни - втасва перфектно БЕЗ захар или оцет, издържа цяла зима!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как се прави кисело зеле за 4 дни - втасва перфектно БЕЗ захар или оцет, издържа цяла зима!
Как се прави кисело зеле за 4 дни - втасва перфектно БЕЗ захар или оцет, издържа цяла зима!
20663
Как се прави кисело зеле за 4 дни - втасва перфектно БЕЗ захар или оцет, издържа цяла зима!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Открихме най-лесната рецепта за кисело зеле  в кулинарните сайтове. Нямате нужда от марината с оцет и се наслаждавате само на истинско хрупкаво ферментирало зеле . Всичко е лесно и бързо, а резултатът - като от най-сложните бабини туршии! Ето рецептата за Супер бързо кисело зеле без захар и оцет :

Супер бързо кисело зеле

Имаме нужда от:

За буркан от 3 л:

3 кг есенно зеле

200 г моркови

10 цели червени чушки

5 зърна хвойна

3 дафинови листа

75 g морска сол

На 1 кг кисело зеле:

50 - 100 г моркови

1 с.л.

едра сол

дафинов лист

2 - 3 цели червени пиперки

1-2 зърна хвойна

Метод на приготвяне:

1. Измийте зелето и отстранете кочана и повредените листа.

нарязано зеле

2. Нарежете го на дълги ленти с дебелина около 3-4 мм.

Ако го нарежете твърде фино, то ще омекне по време на ферментацията.

зеле в купа

3. Поставете зелето в голяма купа, посолете и разбъркайте с ръце, така че зелето да пусне сока.

4. Настържете морковите на тънки ивици на ренде.

настъргани моркови

5. Смесете зелето с моркови, добавете черен пипер, хвойна, чушки и още малко сол.

Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно тези съставки.

зеле с моркови

зеле за туршия

6. Прехвърлете зелето в съд, измит със сода за хляб, и изплакнете добре под течаща студена вода.

След като напълните 1/3 от зелето в буркана, притиснете добре с дървена лъжица и добавете дафиновия лист, който поставяте върху стените на буркана. Допълнете догоре със зеле.

кисело зеле приготвяне

зеле в буркан

Ако не обичате черен пипер, пресни чушки или дафинов лист, не е нужно да ги добавяте.

7. Накрая изсипете отделения зелев сок от купата в буркана.

Покрийте съда с капака, без да го затягате плътно, и поставете буркана върху чиния или поднос (сокът може да изтече по време на ферментацията).

буркани с кисело зеле

8. Оставете зелето да ферментира в продължение на 4-7 дни при стайна температура (процесът на ферментация ще започне на следващия ден).

По време на ферментацията, набодете зелето на няколко места с шиш 2 до 3 пъти на ден, за да отделите въглеродният диоксид.

Ако не направите това, зелето може да се развали или да замирише.

лесна рецепта кисело зеле

9. Можете да опитате зелето след 4-5 дни.

Ако е достатъчно кисело, можете да затворите плътно бурканите и да ги съхранявате на хладно място в изба, килер или хладилник.

Желаем ви добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft