Открихме най-лесната рецепта за кисело зеле в кулинарните сайтове. Нямате нужда от марината с оцет и се наслаждавате само на истинско хрупкаво ферментирало зеле . Всичко е лесно и бързо, а резултатът - като от най-сложните бабини туршии! Ето рецептата за Супер бързо кисело зеле без захар и оцет :
Супер бързо кисело зеле
Имаме нужда от:
За буркан от 3 л:
3 кг есенно зеле
200 г моркови
10 цели червени чушки
5 зърна хвойна
3 дафинови листа
75 g морска сол
На 1 кг кисело зеле:
50 - 100 г моркови
1 с.л.
дафинов лист
2 - 3 цели червени пиперки
1-2 зърна хвойна
Метод на приготвяне:
1. Измийте зелето и отстранете кочана и повредените листа.
2. Нарежете го на дълги ленти с дебелина около 3-4 мм.
Ако го нарежете твърде фино, то ще омекне по време на ферментацията.
3. Поставете зелето в голяма купа, посолете и разбъркайте с ръце, така че зелето да пусне сока.
4. Настържете морковите на тънки ивици на ренде.
5. Смесете зелето с моркови, добавете черен пипер, хвойна, чушки и още малко сол.
Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно тези съставки.
6. Прехвърлете зелето в съд, измит със сода за хляб, и изплакнете добре под течаща студена вода.
След като напълните 1/3 от зелето в буркана, притиснете добре с дървена лъжица и добавете дафиновия лист, който поставяте върху стените на буркана. Допълнете догоре със зеле.
Ако не обичате черен пипер, пресни чушки или дафинов лист, не е нужно да ги добавяте.
7. Накрая изсипете отделения зелев сок от купата в буркана.
Покрийте съда с капака, без да го затягате плътно, и поставете буркана върху чиния или поднос (сокът може да изтече по време на ферментацията).
8. Оставете зелето да ферментира в продължение на 4-7 дни при стайна температура (процесът на ферментация ще започне на следващия ден).
По време на ферментацията, набодете зелето на няколко места с шиш 2 до 3 пъти на ден, за да отделите въглеродният диоксид.
Ако не направите това, зелето може да се развали или да замирише.
9. Можете да опитате зелето след 4-5 дни.
Ако е достатъчно кисело, можете да затворите плътно бурканите и да ги съхранявате на хладно място в изба, килер или хладилник.
Желаем ви добър апетит!