Ако попитате някого коя е най-вкусната част на мусаката, задължително отговорът ще е - заливката. Именно тя придава на това любимо балканско ястие онази сочност, заради която всички го обожаваме! А ние имаме рецептата за най-сочната мусака - следвайте стъпките по-долу и ще получите комплименти от всички за рецептата.
Сочна редена мусака с божествена заливка
Продукти:
1 кг картофи
500 г мляно месо
1 цял домат
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 пакетче фикс за кюфтета
2 яйца
1 чаша течна готварска сметана, неутрална
магданоз и моркови - на вкус
черен пипер на вкус
олио и вода
Приготвяне:
Запържете каймата в олио и когато пусне сока си, добавете нарязаните на кубчета домати. Запържете още малко и след това добавете настъргания лук, чесъна, моркова и магданоза.
Подгответе фикса за кюфтета според инструкциите. Когато месото се запържи, добавете фикса и 300 мл вода. Разбъркайте всичко, добавете сол и подправки на вкус. Оставете месото да къкри, но нека има достатъчно течност, за да покрива месото.
През това време включете фурната на 250 градуса. Измийте картофите и ги нарежете на тънки филийки. Намажете ги с мазнина и ги подправете.
Намажете с мазнина по-дълбок огнеупорен съд или глинен гювеч и наредете вътре пластове: картофи, месо и така, докато приключите с картофите. Покрийте с фолио или капак, за да не загорят картофите.
Печете мусаката в предварително загрята фурна за около 45 минути. Когато е почти готова, се залива със смес от 2 разбити яйца и течна сметана. Печете отново до готовност.