225 г брашно
15 г мая
1/2 чаена чаша хладка вода
1 непълна чаена лъжичка сол
разбито яйце за глазура
сусамено семе (маково семе)
Натрошената мая се слага в дълбока купа, поръсва се със захарта и солта и се оставя 15 мин, докато стане на кашица. Разбърква се с хладка вода, добавя се растителното масло и в течността се изсипва брашното, като отначало се разбърква с вилица, а след това с ръка. Ако лепне при обработката, ръцете се потопяват от време на време в брашно. Тестото се меси 10 мин. След като втаса, тестото се изсипва върху набрашнена плоскост и се меси още 5 мин. Оформя се продълговато руло и с набрашнена дебела точилка се разточва и разтегля до дебелина около 3 мм. Разточването и разтеглянето продължават, докато тестото запази дебелината и формата си, без да се свива. Оставя се няколко минути, след което се нарязва на ленти, широки 1 см, които се усукват и се поставят върху намазана с растително масло тава на разстояние около 2,5 см една от друга. Оставят се да втасат 20 мин и след това се намазват с разбитото яйце и се наръсват богато със сусамено семе (или мак, ако предпочитате). Пекат се във фурна, загрята до 230 °С. За бледозлатист цвят се пекат 10 мин, а за по-тъмен цвят и по-голяма хрупкавост – 15-16 мин.