1 кг ориз
80 г захар
150 мл ябълков оцет
50 мл соев сос
250 г захар
японски хрян Уасаби за намазване
кори от водорасли - Нори
1 чушка
100 г сьомга
100 г гъби Шийтаке
30 г сол
Рибата се нарязва на тънки ленти. Оризът се измива, като се изплаква 5 пъти. Накисва се във вода в съотношение (1:1) за 40 минути, след което се сварява на тих огън. Оттегля се от огъня и се оставя да престои 30 минути под капак. Докато е още топъл, се овкусява с оризовата заливка.
С навлажнени ръце се взима 1 шепа от готовия ориз и се разпределя равномерно върху половин кора "Нори" (кората трябва да има правоъгълна форма). Нанася се пастата от хрян, отгоре се слага лента риба. С помощта на готварска (японска) розетка се навива на руло.
Гъбите се заливат с вода, колкото да ги покрие, нагряват се на котлон и се отпенват. Варят се, докато останат без течност, като периодично се овкусяват с маринатата. След като изстинат, се слагат в сушито вместо риба.
Рибата и гъбите могат да се заменят с чушка или краставица, нарязани на тънки ивици. Готовото суши се нарязва на хапки (рулца) и се подрежда в порционна чиния. Поднася се със соев сос.