Съвети за приготвяне на перфектните пържени картофи

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Съвети за приготвяне на перфектните пържени картофи
Съвети за приготвяне на перфектните пържени картофи
18770
Съвети за приготвяне на перфектните пържени картофи
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Изглежда, че е много по-лесно да се изпържат картофите: нарязвате, слагате в тигана и изчаквате, докато са готови. Но по някаква необяснима причина, в 9 от 10 случая, неподвижните картофи загарят, залепват се по тигана, остават сурови по средата или се разпадат в неразбираема каша.

Как да избегнем всички тези неприятности и да ги приготвим, наистина вкусно, със златиста коричка, румени парчета, нежен и ронлив център? 
Съчетахме кулинарните трикове на опитни домакини, които ще направят вашите пържени картофи наистина перфектни.

Как се приготвят пържени картофи

Сорт картофи
Не всеки картоф е добър за пържене.

Сортовете с високо съдържание на нишесте най-добре се правят на картофено пюре, тъй като те не правят златиста коричка, а при пържене парчетата се слепват.
Опитните домакини съветват да пържите картофи с червена или жълта кора, тъй като месото на белите сортове потъмнява по-бързо след рязането. Изберете големи, равномерни грудки с плътна кожа без признаци на разваляне.

Но картофите със зелена кожа е по-добре да не се ползват. Зеленото показва повишено съдържание на соланин, което може да доведе до отравяне.

Тиган
Идеални пържени картофи не се приготвят във всеки тиган. Най-добрият вариант е чугунен тиган, той е с дебели стени, загрява дълго време и задържа топлина за дълго време.
От съвременните модели е подходящ тиган уок във формата на полукълбо. Този тиган се загрява бързо, пържете дори големи парчета и пестите олио.

Нарязването на картофените филийки може да бъде с всякаква форма: малките кубчета изглеждат красиво с пържено месо или риба, кръгчетата обикновено се сервират с рибни ястия, дълги филийки в хармония с печено месо, а тънички с котлети и пържоли.

Основното е, че всички резени да са с еднакъв размер и форма, в противен случай малките филийки могат да изгорят, преди големите да имат време да се запържат.

Ако искате да получите хрупкави пържени картофи, след като ги нарежете, изплакнете ги в студена вода, за да отмиете излишното нишесте. След това картофите трябва да се изсушат върху хартиени кърпи.

Масло

Подходящо за всяко рафинирано растително масло. То може да издържа на топлина, без да променя вкуса на картофите. Картофите, пържени в мазнина или свинска мас, са по-засищащи, но ароматът и вкусът му се променят леко и не всеки ги харесва.

Преди пържене, маслото трябва да се загрее добре, докато се появи лека мъгла над повърхността му. Маслото може да се добави в края на готвенето за подобряване на вкуса.

Пържене
Когато маслото е горещо, намалете малко котлона и започнете да пържите картофи. Поставете равномерно върху тигана. Не е необходимо напълно да се пълни до горе, по-добре е картофите да се запържат на няколко партиди, така че ще се пържи по-бързо и ще бъде по-удобно да се разбъркват.

Първо не смесвайте филийките, така че дъното да има време да хване коричка. Не покривайте тигана с капак, в противен случай ястието ще стане рохкаво, ронливо. Запържете картофите на умерено силен огън за 5-7 минути, докато златиста коричка се образува на долния слой, след което внимателно обърнете картофите с шпатула.

Запържете за около 5 минути, след което отново обърнете. Повторете тази процедура няколко пъти, докато целият картоф има вкусна хрупкава коричка от всички страни. Счупете една от филийките по средата. Ако сте успели да го направите лесно, тогава ги вадете.

Общото време за пържене на картофи зависи от мощността на печката, тигана и сорта. Средно пърженето отнема 20-25 минути. 4–5 минути преди готвене любителите меки пържени картофи могат да покрият тигана с капак. [как да направите пържени картофи във фурната]

Като подправки добавете пържени картофи с лук, червен и черен пипер, чесън, магданоз, копър, листа от розмарин. Важно е да знаете на какъв етап да добавите всяка съставка. Например, ако добавите лука веднага, той бързо ще изгори.

Затова е по-добре да го запържите в отделен тиган и да смесите с картофи в самия край на готвене (4-5 минути преди готвене). За да подсилите вкуса, 1-2 минути преди ястията да са готови, можете да поставите парче несолено масло.


Осолявайте ястие не по-рано от 5–7 минути преди готовност. Защо не веднага? Солта привлича влагата; ако осолите суровите картофи, тя ще стане „мокра“ и ще се придържа към тигана.

Храни, богати на въглехидрати, включително картофи, днес се считат от мнозина за причина за наднорменото тегло и различни заболявания. В същото време диетолозите припомнят, че те са незаменим източник на енергия за тялото.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft