Съвети и храни за разширени вени
Както при всяко друго заболяване, така и при разширените вени, много по-лесно е да се предпазим от него, отколкото да го излекуваме. А при хроничните болестни състояния, където има некротизиране/разпадане/ на нормалната функционираща тъкан и заместване със съединителнотъканни влакна, пълно излекуване не може и да има. В тези случаи усилията ни са насочени за стимулиране и укрепване на останалата здрава тъкан и по този начин подобряване на състоянието.
Профилактиката на разширените вени е насочена преди всичко към своевременно откриване и лечение на болеста. Ето защо, при появяването на симптоми като
лесна уморяемост и чувство за тежест в долните крайници
зачервяване
болка, чувство за затопляне
схващане на мускули през нощта
подути глезени в края на деня
потърсете личния лекар и направете консултация с флеболог.
И, естествено, когато подходът е цялостен и усилията са двустранни/лекар и лекуван/, резултатите са налице и са трайни.
Освен показаните упражнения, от значение е и физическа активност през целия ден. Всяко мускулно съкращение изпомпва венозната кръв, а седнали пред компютъра напрягаме само някой друг мускул на ръката – краката са обездвижени, стават тежки, вените изпъкват, препълнени с кръв, появяват се болки и напрежение … Всекидневните разходки със сигурност ще са ви от полза. И не сама за вените.
Хранене при предразположение и разширени вени
Най-общо – да се избягва тлъсто, сладко и солено. Рафинираната захар, брашното, солта и наситените мазнини са най-големите врагове на съдовете /както и на всички други органи, всъщност/.
Полуфабрикати и всякакви храни с консерванти също увреждат съдовата стена.
Полезните храни тук са тези, които съдържат повече фибри, витамини, антиоксиданти, Омега – 3 мастни киселини. Това са пълнозърнести храни, зеленчуци, ядки/особено орехите/, плодове и тлъста риба, ленено семе, орехи, зеленолистни зеленчуци и др. С други думи, спазвайки правилата за здравословно хранене и добавяйки някои специфични храни, ще знаете, че давате на вените си храната, от която се нуждаят.
Витамини, микроелементи и минерали, необходими за правилното функциониране на мускулите и съдовата стена:
Биофлавоноиди /вит. Р/ и витамин С – най-много в цитрусите, шипките и червените боровинки.
Витамин В1 – съдържа се най-много в боба, зърнените култури, месото, черния дроб и бирената мая.
Витамин В6 – в най-голямо количество се намира в черния дроб, фъстъците, зърнените храни, бирената мая, триците, яйчния жълтък, пилешкото месо, броколи. Разрушава се при нагряване или замръзяване.
Микроелементи и минерали – мед /гъби, ядки, морски дарове, броколи, авокадо, боб, цвекло, овес, леща, черен дроб, портокали, стафиди, сьомга, соя и зеленолистни зеленчуци/, цинк /риби, морски водорасли, бобови храни, меса, черен дроб, птиче месо, морски дарове, пълнозърнести храни и др./, калций /мляко и млечни продукти, броколи, риба, бадеми/ , манган / пълнозърнести храни, семена, ядки, морски дарове, авокадо/, калий/ маслини, зрелият боб, сушени сливи и смокини, спанак, леща, сушен грах, ръжено брашно, картофи, хайвер, банани/, магнезий /стафиди, сушени сини сливи, бобови, зърнени, зеленолистни/.