Съвети как да предотвратим подуването и газовете в корема
Хранете се бавно и мълчаливо. Забравете яденето в движение. Вместо това, седнете на маса и поемайте храната на малки хапки, които трябва да сдъвчете добре, преди да преглътнете.
Разберете действията на храните. Кръстоцветни зелени зеленчуци, като броколи, брюкселско зеле, зеле и карфиол са много подходящи за вас заради своя влакнест състав, който подпомага храносмилането. Все пак действието на различните храни варира между хората.
Забележете кои храни влияят най-зле на вашия корем. Приемът на боб, газирани напитки и сочни плодове като ябълки и круши може да предизвика истинска газова криза при някои хора.
Въпреки че влакнестите храни са съюзник на организма в храносмилането, те могат да предизвикат газове. Неразтворимите фибри в зеленчуците и в пълнозърнестите продукти, произвеждат малко газ. Приемайте ги, но ако ви действат прекалено разхлабващо внимавайте с количествата им.
Намалете сиренето, кашкавала, прясното и киселото мляко. Млечните продукти съдържат лактоза, а някои хора трудно я смилат и тя може да ферментира в червата и да предизвика излишък на газ.
Помислете за други потенциални причини. Метероизмът може да бъде симптом на по-тежко състояние, включително дивертикулит, язвен колит или болест на Крон. Подуването на корема може дори да бъде ранен признак за рак на яйчниците.
Някои лекарства, включително някои лекарства за диария, могат да доведат също до подуване на корема. Нормално е да изпускате газове от 10 до 25 пъти на ден, но ако те са продължителни и съчетани с други симптоми ще трябва да промените храненето си или начина си на живот.