Хранителната му стойност се обяснява най-добре с факта, че съдържа повече желязо от спанака, повече калций от млякото и повече витамин С от лимона и портокала.
Става дума за билката, наречена кресон (Nasturtium officinale). Въпреки че нейните лечебни свойства са известни отдавна, тази билка е по-малко забравена през годините и със смяната на поколенията.
Произхожда от Евразия, но днес е широко разпространена и се среща почти навсякъде по света.
Известна е като една от най-старите билки, чиято употреба датира от древни времена. Много стари народи са я използвали в диетата си и при лечение на здравословни проблеми. Древногръцкият лекар и баща на медицината Хипократ високо ценял тази билка и я препоръчвал за лечение на възпалени бели дробове, зъбобол, заболявания на гърлото, гуша и пресипнал глас. Сред древните гърци, египтяни и римляни е била известна като мощно средство за възстановяване на енергията.
Египетските фараони заповядвали на робите си да пият ежедневно сок от кресон, за да поддържат силата си и по този начин производителността си. Сега официално международно изследване обяви тази зеленолистна билка за най-здравословния зеленчук на планетата, т.е. хранителен продукт номер 1!
КАКВА Е ТАЙНАТА
Кресонът спира и намалява оксидативния стрес и засилва антиоксидантния ефект. Влияе върху обмяната на химичните съединения в нашия метаболизъм и регулира възникващите смущения, което е много важно при подхода на лечение по естествен начин. И още:
- почиства кръвта
- освежава
- стимулира апетита
- пречиства целия организъм.
При автоинтоксикация-токсемия се препоръчва консумацията на кресон след дългия зимен период. В народната медицина се използва широко за лечение, както в пресен вид, така и под формата на пресен сок.
Препоръчително е да се консумира пресен сок в съотношение 1:5, една част сок и пет части вода, тъй като чистият сок може да причини възпаление на стомаха и гърлото.
Пресният сок от кресон трябва да се използва по предписания ред, тъй като не се препоръчва за ежедневна консумация, а с почивки.
Има диуретични свойства, но продължителната употреба може да раздразни бъбреците. Сокът от кресон е любимо средство за външна употреба при кожни заболявания, кожни нечистотии, косопад и като лапа срещу слънчеви петна, краста и други инфекции.
Научните изследвания говорят за спиране на растежа на тумора и метастазите (експериментирано с животни), ако се инжектира екстракт от кресон за подпомагане на лечението на сърдечно-съдови заболявания и спиране на рака на гърдата. Същевременно на заклетите пушачи се препоръчва салата от кресон, която действа добре и предотвратява вредните ефекти от тютюнопушенето.
Листата на кресона се използват за лапи, счукани или смлени на каша, която се намазва върху болното място. Преди нанасяне на покритието третираната зона трябва първо да се почисти със спирт, след което лапата да се фиксира с превръзка. Лапата от кресон се държи от 2 до 4 часа, след което се отстранява и мястото се измива и намазва с някакво натурално масло. Тези компреси се използват срещу различни кожни инфекции, особено срещу гъбични.
Добре измити листа от кресон (в няколко води) и накиснати в солена вода и винена киселина, могат да се консумират като салата. Салатата се овкусява със ситно нарязан чесън, зехтин, лимонов сок, малко сол и черен пипер, а по желание може да добавите и наситнен на филийки лук. Така забърканата салата се оставя да престои три часа. Консумира се като диетична храна при посочените заболявания.